2019/06 Dieren in de wei | juni | p.o. gr. 1-4 (3/4 ook met Verwonderpaspoort)

Duurzaam Leiden (+NME)

Informatie

Type excursie kinderboerderij  
Omschrijving

Loop, kruip, ruik, luister, kijk en beleef tussen de beesten in de wei. Voor een kleuter is het even wennen, een beetje spannend en heel bijzonder en daarmee een basis voor de rest van zijn/haar leven en omgang met dieren. Voor de iets oudere kinderen is dit een ideale activiteit waarbij ze de dieren en hun gedrag nog beter leren kennen.

Als een rode lijn door het lesproject speelt het verhaal van Kaatje Kauw, een jonge kauw die een kort avontuur beleeft op de kinderboerderij. Op school worden de kinderen alvast warm gemaakt voor het bezoek aan de kinderboerderij door het voorlezen (met digitaal beeldmateriaal) van dit verhaal over een jonge wilde vogel die de dieren van de kinderboerderij ontdekt met hun ‘vreemde’ gedragingen, zoals de kinderen zelf ook gaan doen. De kinderen gaan zich door het verhaal inleven in het gedrag van de dieren. De verbeelding wordt gestimuleerd, kennis en ervaringen worden opgehaald en omgang met de dieren wordt besproken.

Kosten: Leidse scholen € 20,- ; overig (regio) € 40,-

afbeelding
Doel

De jongste kinderen raken vertrouwd met dieren en overwinnen hun eventuele angst. De leerlingen leren dieren van de boerderij (her)kennen aan hun uiterlijke kenmerken. Ze raken bekend met de gedragingen van de dieren in de wei en begrijpen waarom deze dieren dit gedrag vertonen. Daarmee leren ze ook hun eigen gedrag tegenover dieren te bepalen en ontwikkelen ze meer inlevingsvermogen en respect voor dieren.

Periode juni
Niveau b.o. groep 1 t/m 4
Inhoud

Op school: de leerkracht leest op school het verhaal voor over Kaatje Kauw. Daarbij kunnen de illustraties bij het verhaal worden getoond op het digitale schoolbord.

Op de kinderboerderij: In het leslokaal in centrum Weidezicht ligt een map met korte voorleesopdrachten klaar voor elk groepje. De groep krijgt een korte inleiding van een medewerker of vrijwilliger; deze helpt ook de groepjes op weg. De groepjes kinderen bezoeken op de kinderboerderij alle dieren, zowel buiten in de wei als op en rond het erf. Met de map met opdrachten als leidraad leren de kinderen meer over gedrag en leven van de dieren.

Tip: op de kinderboerderij zijn ook dierverzorgers aan het werk die vragen kunnen beantwoorden, bijv. over zijn/haar werk of over een dier waar de kinderen meer van willen weten.

Uitvoering door leerkracht en begeleidende ouders
Tijdsinvestering

Ca. 40 minuten voorbereiding met de leerlingen (voorlezen verhaal en bespreken); 1 uur uitvoering op de kinderboerderij. 30 min. verwerking in de klas.

 
Opmerkingen

Een map met opdrachten ligt klaar voor elk groepje in het leslokaal op de kinderboerderij. De groep krijgt een korte inleiding van een medewerker of vrijwilliger. Deze helpt ook de groepjes op weg. Voor de uitvoering van de activiteit op de kinderboerderij is het belangrijk dat er van tevoren op school al groepjes zijn gemaakt, elk met een begeleider (bijv. ouder). De begeleiders moeten dan ook op de hoogte zijn van wat er van ze verwacht wordt.

 
Plaats Centrum Weidezicht en kinderboerderij, Parkzicht 100, Leiden  
Kosten €20,- voor Leidse scholen; €40,- voor overige scholen in de regio  

Reserveren bij Duurzaam Leiden (+NME)

nmegids

De activiteiten en materialen in onze catalogus zijn te reserveren via onze digitale catalogus. Hiervoor heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Basisscholen in onze regio hebben deze gegevens al eerder ontvangen.
Als u van buiten onze regio komt of niet binnen onze standaard doelgroep valt kunt u mogelijk niet al onze producten reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

bekijk rooster  reserveer dit item bekijk catalogus