2019/01 Dieren op stal | januari | p.o. gr. 1-4 (3/4 met Verwonderpaspoort)

Duurzaam Leiden (+NME)

Informatie

Type excursie kinderboerderij  
Omschrijving

De kinderen duiken bij deze activiteit de stallen en hokken in waar de dieren in de winter verblijven. En dat is best gezellig! In de stallen vinden de kinderen ‘schatkistjes’ met spullen, opdrachtjes en raadsels over de dieren die er verblijven.

De rode lijn is deze keer het verhaal ‘Ernie op het erf’ dat op school vóór het bezoek wordt voorgelezen. Ernie is een boerderijkat die, op zoek naar kennis en eten, het een en ander meemaakt in de stallen en hokken van de kinderboerderij. Alle boerderijdieren passeren de revue. Zo worden de kinderen voorbereid op wat er te zien en te doen is.

Kosten: Leidse scholen € 20,- ; overig (regio) € 40,-

afbeelding
Doel

De jongste leerlingen raken al vertrouwd met dieren en overwinnen hun eventuele angst. De leerlingen leren de soorten dieren van de boerderij (her)kennen. Ze raken bekend met de gedragingen van de dieren onderling en naar mensen toe en begrijpen waarom deze dieren dit gedrag vertonen. Daarmee leren ze ook hun eigen gedrag tegenover dieren te bepalen en ontwikkelen ze meer inlevingsvermogen en respect voor dieren.

De kinderen ontdekken het leven van boerderijdieren in de stalperiode en hoe ze worden verzorgd.

Periode 9 - 25 januari 2019
Niveau p.o. groep 1 t/m 4
Inhoud

Op school wordt vóór het bezoek aan de kinderboerderij het verhaal ‘Ernie op het erf’ voorgelezen in de klas. Daarbij kunnen de illustraties bij het verhaal worden getoond op het digitale schoolbord.

De kinderen worden op de kinderboerderij eerst ontvangen in het leslokaal van NME-centrum Weidezicht door een medewerker of vrijwilliger. Tijdens een kringgesprek geeft deze een inleiding met praktische aanwijzingen over de werkwijze en het verloop van de excursie, ook voor de begeleidende ouders. Na de inleiding gaan de leerlingen in kleine groepjes op pad. Met een emmertje speciaal voer begint ieder groepje met zijn eerste opdracht. De groepjes bezoeken vervolgens alle stallen waar dieren verblijven en zoek daar de ‘schatkistjes’.

Uitvoering door leerkracht en begeleidende ouders
Tijdsinvestering

Ca. 30 minuten voorbereiding met de leerlingen (voorlezen verhaal en bespreken); 1 uur uitvoering op de kinderboerderij. Daarnaast organisatorische voorbereiding voor bezoek aan de kinderboerderij.

 
Opmerkingen

Voor de uitvoering van de activiteit op de kinderboerderij is het belangrijk dat er van tevoren (op school) al groepjes zijn ingedeeld, elk met een begeleider (bijv. ouder). De begeleiders moeten dan ook al op de hoogte te zijn van wat er van ze verwacht wordt.

Neem geen voer mee naar de kinderboerderij, hoe goed bedoeld ook. De dierenverzorgers willen ervoor zorgen dat de dieren alleen het goede, gezonde voer krijgen. Bij dit lesproject kunnen de kinderen sommige dieren eten geven van het door ons verstrekte voer.

Deze activiteit kan ook worden geboekt vanuit het Verwonderpaspoort.

 
Plaats Centrum Weidezicht op de kinderboerderij, Parkzicht 100 in Leiden  
Kosten €20,- voor Leidse scholen; €40,- voor overige scholen in de regio  

Reserveren bij Duurzaam Leiden (+NME)

nmegids

De activiteiten en materialen in onze catalogus zijn te reserveren via onze digitale catalogus. Hiervoor heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Basisscholen in onze regio hebben deze gegevens al eerder ontvangen.
Als u van buiten onze regio komt of niet binnen onze standaard doelgroep valt kunt u mogelijk niet al onze producten reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

bekijk rooster  reserveer dit item bekijk catalogus