2019/03 Dieren in het voorjaar | maart-april | p.o. gr. 1-4 (3/4 met Verwonderpaspoort)

Duurzaam Leiden (+NME)

Informatie

Type excursie kinderboerderij  
Omschrijving

Voorjaar op de kinderboerderij betekent heel veel jonge dieren. Eigenlijk is het in deze periode elke dag feest op de boerderij. Kuikens, kalfjes, geiten- en schapenlammetjes, konijntjes en cavia’s… je komt ogen en handen tekort! Want de kinderen mogen tijdens het lesproject veel pasgeboren dieren aaien en soms zelfs op schoot houden, zoals de kippenkuikens. Natuurlijk worden ook de moeders van de jonge dieren niet vergeten.

Dit jonge-dierenproject begint al in de klas op school met het verhaal 'Voorjaar op de boerderij, wat een drukte'. Het gaat over een ooievaar die de verschillende dieren van de kinderboerderij een bezoekje brengt, zich afvragend hoe andere dierenouders hun jongen verzorgen. De kinderen kunnen zich met het verhaal alvast inleven in het bezoek aan de jonge dieren.

Kosten: Leidse scholen € 20,- ; overig (regio) € 40,-

afbeelding
Doel

In de excursie beleven de kinderen verschillende aspecten van het leven van jonge dieren en hun moeders in het voorjaar: hun groei en ontwikkeling; het gedrag van jonge dieren en hun moeders; de relatie tussen de jonge dieren en hun moeders (hoe zorgen de moeders voor de jongen); de verzorging van de dieren door de dierverzorgers.

De kinderen leren hoe ze moeten omgaan met (jonge) dieren en dat er een wisselwerking is tussen mens en dier, waarbij vooral de jongste kinderen hun (eventuele) angst voor dieren kunnen overwinnen en de oudere kinderen (gr. 3-4) zich proberen in te leven in het dier.

Periode 4 maart - 12 april
Niveau p.o. groep 1 t/m 4
Inhoud

Op school wordt vóór het bezoek aan de kinderboerderij het verhaal 'Voorjaar op de boerderij, wat een drukte' voorgelezen. Daarbij kunnen de illustraties bij het verhaal worden getoond op het digitale schoolbord.

Op de kinderboerderij wordt de klas eerst ontvangen in het leslokaal van NDE-centrum Weidezicht door een medewerker of vrijwilliger. Tijdens een kringgesprek geeft deze een inleiding met praktische aanwijzingen over de werkwijze en het verloop van de excursie.
De medewerker/vrijwilliger laat ook nog even zien hoe met enkele jonge dieren als kuikens en jonge konijnen moet worden omgesprongen. Bij dit onderdeel is het noodzakelijk dat een leerkracht of (groot)ouder met ± kleine-dierenervaring erbij blijft. Als die er vanuit school niet is, moet i.v.m. dierenwelzijn het jonge kleinvee in de hokken blijven.

Uitvoering door Leerkracht en extra begeleiders (bijv. ouders)
Tijdsinvestering

Ca. 40 minuten voorbereiding met de leerlingen (voorlezen verhaal en bespreken); 1 uur uitvoering op de kinderboerderij; 30-60 min. verwerking in de klas. Houdt u ook rekening met de benodigde reistijd en regelen vervoer.

 
Opmerkingen

Voor de uitvoering van de activiteit op de kinderboerderij is het belangrijk dat er van tevoren (op school) al groepjes zijn ingedeeld, elk met een begeleider (bijv. ouder). De begeleiders moeten op de hoogte zijn van wat er van ze verwacht wordt.

Neem geen voer mee naar de kinderboerderij, hoe goed bedoeld ook. De dierenverzorgers willen ervoor zorgen dat de dieren alleen goed, gezond voer krijgen.

Deze activiteit kan ook geboekt worden vanuit het Verwonderpaspoort.

 
Plaats Centrum Weidezicht op de kinderboerderij, Parkzicht 100 in Leiden  
Kosten €20,- voor Leidse scholen; €40,- voor overige scholen in de regio  

Reserveren bij Duurzaam Leiden (+NME)

nmegids

De activiteiten en materialen in onze catalogus zijn te reserveren via onze digitale catalogus. Hiervoor heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Basisscholen in onze regio hebben deze gegevens al eerder ontvangen.
Als u van buiten onze regio komt of niet binnen onze standaard doelgroep valt kunt u mogelijk niet al onze producten reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

bekijk rooster  reserveer dit item bekijk catalogus