2019/06 Naar Buiten! dagen | mei-juni | gr. 4-8 (5/6 met Verwonderpaspoort)

Duurzaam Leiden (+NME)

Informatie

Type Natuur-doe- en -ontdekexcursie  
Omschrijving

In polderpark Cronesteyn vind je weilanden, sloten en bosjes. Hier is veel te beleven en te doen over en in de natuur en het landschap. Verken de polder waar behalve koeien en schapen ook veel wilde dieren leven, zoals allerlei weidevogels, watervogels, zoogdieren en talloze dieren onder water. Doe mee met avontuurlijke, begeleide activiteiten in het veld, bij de sloot of in de tuin. Ontdek hoe je speurt, verzamelt, bouwt, 'jaagt' en voor eten zorgt in de natuur.

Er zijn programma's voor de p.o.-groepen 4 t/m 8. De exacte data zijn nog niet bekend, echter deze worden gewoonlijk in de eerste weken in de maand juni gepland en pas bij een minimum aan belangstellende groepen. In sommige situaties kan voor een andere, vergelijkbare locatie worden gekozen.

Dit jaar krijgen de Naar buiten! dagen een feestelijk en wetenschappelijk tintje. Ter gelegenheid van de 444e verjaardag van Universiteit Leiden zijn studenten en wetenschappers betrokken. Hun verhalen en praktische experimenten maken de leerlingen enthousiast om zelf op onderzoek te gaan.  

Kosten (per leerling van Leidse scholen):

  • € 4,- voor alleen ochtend, 9.00 - 12.30 uur
  • € 5,- voor hele dag, 9.00 - 14.00 uur

Voor scholen buiten Leiden: € 6,- voor een ochtend en € 7,50 voor een hele dag.

Doel

Kinderen ontdekken de natuur rond de stad en raken gemotiveerd om er vaker terug te komen. Ze ontdekken de (boeren)natuur en worden zo zelf ambassadeur om meer kinderen en hun ouders naar het buitengebied te trekken. 

Periode woensdag 22 mei t/m vrijdag 7 juni 2019
Niveau p.o. groep 4 - 8
Inhoud

Er worden tal van natuuractiviteiten gedaan. De kinderen gaan in kleine groepjes 3 of 4 diverse begeleide activiteiten doen: bijvoorbeeld slootdiertjes vangen, verantwoord vuur maken, minipizza's maken en bakken, houtskoolkrijtjes maken, bloemen- en kruidenboter maken, zichzelf camoufleren en vogels bekijken, boogschieten, soep maken met wilde kruiden... of iets anders. Elk groepje doet drie of vier van deze activiteiten, en niet elk groepje doet exact hetzelfde.

Al deze activiteiten zijn onder toezicht en begeleiding. PABO-studenten van de Hogeschool Leiden helpen mee bij de begeleiding. Voor hen is het een mooie leerervaring om zelf buitenactiviteiten te leren opzetten.

Uitvoering door IVN-vrijwilligers i.s.m. leerkracht en deels PABO studenten
Tijdsinvestering

ca. 3 uur (9-12.15u) of 5 uur  (9-14.15u) excl. reizen/vervoer)

 
Opmerkingen

De begeleiding bestaat voor een groot deel uit professionele mensen met veel kennis en ervaring met planten, kruiden, voedselbereiding, pedagogiek en sport en spel.

Met de scholen/klassen die hun belangstelling hebben aangegeven wordt ruim van tevoren contact opgenomen om een afspraak te maken voor de deelnemende groepen.

Deze activiteit maakt ook onderdeel uit van het Verwonderpaspoort voor p.o. groep 5/6.

 
Plaats Polderpark Cronesteyn - De tuin van de smid  
Kosten Ochtend 9-12:30u: Leidse scholen €4,00 per leerling; Hele dag tot 14:00u, €5,00 per leerling. Overige scholen ander tarief.  

Reserveren bij Duurzaam Leiden (+NME)

nmegids

De activiteiten en materialen in onze catalogus zijn te reserveren via onze digitale catalogus. Hiervoor heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Basisscholen in onze regio hebben deze gegevens al eerder ontvangen.
Als u van buiten onze regio komt of niet binnen onze standaard doelgroep valt kunt u mogelijk niet al onze producten reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

bekijk rooster  reserveer dit item bekijk catalogus