Catalogus
//end if youtubeid
terugterug naar het overzicht

LESKIST FAIR TRADE

Vindt u het ook belangrijk uw leerlingen kennis te laten maken met fairtrade? Dan is hier uw kans! Met het innovatieve lespakket ‘Eerlijk duurt het langst’ voor groep 7 en 8 ervaren en leren uw leerlingen op een creatieve en actieve manier alles over ‘eerlijke handel’. Het lespakket bestaat uit een handleiding en een set opdrachtkaarten. Bovendien bevat elk lespakket drie bijzondere fairtrade producten in een speciale fairtrade tas!

Met de opdrachten op de opdrachtkaarten ontdekken de leerlingen wie de makers van de fairtrade producten zijn en wat hun verhaal is. Bij elk product staat een aspect van eerlijke handel centraal. Bijvoorbeeld emancipatie, zorg voor het milieu en het inkomen van fairtrade producenten. De opdrachten vragen een creatieve en actieve houding van de kinderen. Ze maken bijvoorbeeld een reclamefolder voor één van de fairtrade producten en ontwerpen zelf een fairtrade product.

Dit lespakket is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.

Nieuw toegevoed aan de leskist: Voor groep 5 t/m 8: Lesmappen Piepschuim in het poolijs
Waar komt het katoen van mijn shirt vandaan? Waar worden pinda's verbouwd? En door wie? Hoe leven de mensen daar? Met dit lespakket ontdekken de leerlingen hoe klein de wereld eigenlijk is. Doel van dit lespakket is de beleving van de wereldwijde verbondenheid. In de directe leefomgeving van een kind worden relaties gelegd met de rest van de wereld. De leerlingen zien in dat we in ons dagelijks leven voortdurend banden onderhouden met de rest van de wereld, op het gebied van handel, consumptie en natuur. Het lespakket is een combinatie van natuur- en milieueducatie en ontwikkelingseducatie. De leerlingen worden gestimuleerd tot zelfstandig onderzoek, het stellen van vragen, het verzamelen van informatie en het kritisch gebruik van deze informatie. Het lespakket bevat vier themamappen over water, voeding, kleding en vrije tijd. De mappen kunnen zowel samen als los worden gebruikt.

Het Klokhuis over Kinderarbeid (groep 7&8)

Doel: Leerlingen weten wat kinderarbeid is en waarom het tegengegaan moet worden. Ze weten waar cacao vandaan komt en wat het belang is van de cacaoteelt voor het inkomen van kleine boeren en de rol van eerlijke handel hierin en kunnen een relatie leggen tussen cacaoteelt en kinderarbeid.

Organisatie
CNME de Zwanebloem / ODMH
Type
Leskisten
Niveau
groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
Periode
hele jaar
Kosten
€12,50 incl. BTW
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Trefwoorden
fair trade
afbeelding