01.J. Op de boerderij: Kaas maken (groep 5-8)

Ervaar zelf dit magische proces

Wrongel, wei, stremsel, wat is dat? Na deze les weten je leerlingen het wel! De kinderen maken het magische ­proces mee dat melk tot kaas omtovert.
En ze leren van alles over de koe of de geit, die de melk voor onze kaas leveren. En proeven  verschillende soorten kaas op de kaas­proeverij.

NB Leen de Leskist ‘Kaas maken’ als je echt niet in staat bent om de boerderij te bezoeken.

Doel:

De leerlingen doorlopen zelf het proces van kaasmaken. Ze leren ook over koeien of geiten die ons de melk leveren.

Tijdsinvestering:

Eén les van ca. 2 à 2,5 uur.

Verdere benodigdheden:

Deze les wordt inhoudelijk begeleid door een medewerker van Utrecht Natuurlijk. De begeleiders helpen waar nodig.
Bereid de begeleiders goed voor op de rol die ze tijdens de les krijgen m.b.v. de informatie die je vindt onder ‘lesvoorbereiding’ hiernaast.

Regel voldoende begeleiders: min. 3  per groep.

Eén begeleider per tien leerlingen als de leerlingen goed zelfstandig kunnen werken. Is dit niet het geval, dan adviseren wij je om meer begeleiders mee te nemen.

Opmerkingen:

NB Om hygiënische redenen mogen de leerlingen hun zelf gemaakte kaas helaas niet opeten. Ze proeven wel verschillende soorten kaas op de kaas­proeverij.
Tijdens het bezoek is er tijd voor een zelf mee­gebracht pauzehapje.

TIP Leen de Leskist ‘Kaas maken’ als je echt niet in staat bent om de boerderij te bezoeken. Neem hiervoor contact op met Utrecht Natuurlijk.

Nieuwsgierig naar de inhoud van deze les? Klik dan op lesvoorbereiding.

Type
Lessen op Utrecht Natuurlijk-locaties
Niveau
groep 5 t/m 8
Periode
Najaar, winter, voorjaar
Plaats
Stadsboerderij van Utrecht Natuurlijk
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Trefwoorden
kaas
voeding
voedselproductie
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding