Catalogus
terugterug naar het overzicht

KENNISMAKING MET DE SLOOT

Deze buitenles is voor kleuters een hele ontdekkingsreis. We gaan een wandeling maken langs de slootkant. Waar leven de waterdieren van en hoe halen ze lucht. Spelen de waterdieren ook verstoppertje?  De kinderen mogen daarna met een schepnet de diertjes zelf vangen. Op de zoekkaarten wordt bekeken welke soorten ze hebben gevangen. In de sloten, onder water, bevindt zich een heel andere leefwereld die we voor hen zichtbaar gaan maken. Het is een enorme verrassing als ze ontdekken hoeveel verschillende diertjes er in de sloot leven.

En het zijn lang niet alleen kikkervisjes! Ruggezwemmers, waterspinnen en haftelarven zijn ook leuk om te bekijken. En wat te denken van bloedzuigers, die eng klinken maar het helemaal niet zijn! De mooiste aanwinsten mogen in een grote pot meegenomen worden naar school.

Elke kleuterklas krijgt van de begeleidende gids van Watersnip een les van 50 minuten over allerlei waterdiertjes die gevonden worden in de sloot. De leerkracht ontvangt digitaal voorbereidend lesmateriaal. Hier wordt ondermeer ingegaan op welke dieren er in de sloot leven, wat ze eten, hoe een mooie schone sloot eruit ziet en wat ze zelf kunnen doen om te zorgen dat de sloot mooi schoon blijft.

Organisatie
Watersnip Natuuractiviteiten
Type
Lessen en excursies
Niveau
groep 1, groep 2
Periode
mei-juni
Kosten
gratis jaarthema klimaat en water
Kerndoelen
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Trefwoorden
sloot
afbeelding