<< terug naar het overzicht
Natuur en Techniek

ENERGIEGENIE

Bouw een windmolen en wek je eigen windenergie op, gebruik aardwarmte om een huis te verwarmen of onderzoek hoe schuin zonnepanelen op een dak moeten staan om zoveel mogelijk energie op te wekken. Tijdens dit project ontdek je alles over het gebruiken van duurzame energiebronnen. Experimenteer erop los en onderzoek hoe je deze bronnen kunt inzetten om actuele vragen te beantwoorden.

Doel:

De leerlingen krijgen inzicht in duurzame energiebronnen.

Tijdsinvestering:

1,5 à 2 uur

Inhoud:

  • Twee themakisten windenergie: materiaal om propellerbladen van een windmolen te maken. Werken jouw lampen straks op windenergie?
  • Twee kisten aardwarmte: gebruik een handpomp om aardwarmte naar de verwarming van het huis te pompen. Is die energie helemaal gratis? Misschien heeft de opwarming van de aarde toch nog een positieve kant!
  • Twee kisten zonne-energie: kijk hoe schuin zonnepanelen op het dak moeten staan en bedenk een oplossing voor huizen die niet op het zuiden staan.

Opmerkingen:

Willen meerdere groepen van jouw school met deze themakist aan de slag? Reserveer de kist dan voor een aansluitende periode en houd hetzelfde (themakist)nummer aan. Zo kan de kist op school blijven.

Bij deze themakisten kunnen wij ook een gastles in de klas aanbieden van John van Diepen, voorzitter van Almeerse Wind. Jullie gaan met hem aan de slag met duurzame energiebronnen. Het energieproject is mede ontwikkeld door John zelf en gaat over het gebruiken van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Bij het reserveren van de themakist krijg je de optie om de gastles te reserveren (prijs gastles in overleg).

Wil je op locatie meer doen met dit thema? Breng dan ook eens een bezoek aan de Energiefabriek in Lelystad.

Type
Aanbod op school, themakisten
Niveau
groep 7, groep 8
Periode
Het hele jaar te boeken
Plaats
In de klas
Kosten
€25,00 excl. btw
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 45: Technische oplossingen
Domeinen
Duurzaamheid
Natuur en Techniek
Trefwoorden
energie
duurzaamheid
klimaat
energiezuinig
aardwarmte
windenergie