Catalogus
//end if youtubeid
terugterug naar het overzicht

ECOKIDS MOESTUINIERLESSEN

Les 1: Introductie
Op het schoolplein staan bakken voor het schooltuinieren of er is zelfs een mooi tuintje aangelegd. Nu kan er gezaaid en geoogst worden met kinderen. Maar waar begin je? In deze les worden de verschillen tussen de gewassen besproken; hoe groeien ze, wat hebben ze nodig om goed te groeien, hoeveel ruimte nemen ze in en hoe lang duurt het tot je ze kunt oogsten?


Les 2: Zaaien, zaaien; wat komt er allemaal bij kijken?
Spelenderwijs ontdekken de kinderen tijdens deze les dat er verschillende zaden zijn, die op verschillende manieren verspreid worden, hoe ze kiemen en uitgroeien tot een plant.  Na de theorie wordt aan de kinderen uitgelegd hoe ze moeten zaaien? Hoe diep zaai je, op welke afstand van elkaar en hoe kun je het beste water geven?


Les 3: Onkruid, hoe kerken je het en wat kun je ermee? 
Hoe zie je het verschil tussen een groenteplantje en een wilde plant? Wanneer is een plant eigenlijk onkruid? Veel wilde planten zijn namelijk ook eetbaar, dus waarom zou je die niet proeven en oogsten? Met behulp van onze zintuigen gaan op zoek naar de antwoorden op deze vragen. 

Les 4: Bodemdieren en plaagdieren
Er groeien gewassen in de moestuin, maar in de bodem en op de planten leven vele andere kleine diertjes. Hoe zien ze eruit? Zijn ze nuttig of juist niet en hoe kunnen we met ze samenwerken. Samen ontdekken we wat er in de bodem en op de planten leeft en bespreken we hoe we de nuttig diertjes kunnen aantrekken. 

Les 5 - Koken uit de m2 tuin
 

Na zaaien, wieden, water geven en verzorgen wordt het tijd om te oogsten. Er groeit van alles in de moestuin, waar we heerlijke gerechtjes mee kunnen maken, zoals pesto, salade of soep. Niks is zo lekker als het eten uit eigen tuin waar je zelf voor gezorgd hebt.

Maak met de klas een heerlijke maaltijd uit je eigen m2 tuin. 

Doel:

Kinderen leren verschillende groenten kennen en weten wat ze nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Tijdsinvestering:

1 les van 1 uur

Organisatie
Ecokids Gouda
Type
Overige
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8
Periode
maart - april
Kosten
€ 50,00 per uur
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Trefwoorden
moestuin
groente kweken
schooltuin
voeding
afbeelding