Catalogus
terugterug naar het overzicht

ECOKIDS GROENE HART

- Bloemenkruidenboter maken (Groep 3-6)
We gaan op zoek naar eetbare bloemen en kruiden rondom de school en maken daar een heerlijke bloemenkruidenboter van. Natuurlijk gaan we deze boter ook proeven.

- Composteren op school (Groep 6-8)
Hoe kan je op school composteren? Maak van je appelklokhuis weer vruchtbare grond. Samen maken we een plan om met de school te gaan composteren.

- Fruit uit Gouda (Groep 5-6)
In Gouda zie je veel fruitbomen langs de Bloemendaalse weg. Midden in de stad. Hoe kan dat nu? Samen nemen we een kijkje bij de fruitbomen die er groeien. In de les ontdek je wat er allemaal voor nodig is om een appel of peer  aan de boom te krijgen.

- Scharrelkids club (Groep 6)
Scharrelen doe je zelf. Op je eigen manier. Buiten, in je achtertuin, op het schoolplein of een bos in de buurt. In een park, buiten de paden. Kom op ontdekking naar de natuur in je eigen omgeving. Beleef wat er allemaal leeft en groeit.

- Seizoensgroente; opeten en bewaren (Groep 5 -6)
Tegenwoordig kun je alles kopen in de supermarkt. Aardbeien worden in de winter met een vliegtuig hierheen gevlogen. Maar is dat wel zo goed voor het milieu? Hoe deden ze dat vroeger, toen er nog geen electriciteit en vliegtuigen waren? Tijdens deze les leren de kinderen door een aantal actieve spelvormen welke groente bij welk seizoen hoort en welke manieren er zijn om groente te bewaren.  

- Soep koken op een kampvuurtje (Groep 6-8)
In een vuurschaal maken we een mooi kampvuurtje. Boven dit vuur hangen we een grote soeppan waar we een heerlijke vegetarische groente soep met verse groente en kruiden in maken. Deze groente komen uit de schooltuin/natuur of ze worden meegebracht door de docent.

- Waar sta ik eigenlijk op? (Groep 5-8)
De grond onder onze voeten is niet overal hetzelfde. Met een grondboor gaan we gaten boren en een profiel neerleggen van de grond in de omgeving van school. We proberen zo te ontdekken uit welke grondsoorten de bodem bestaat. Met proefjes onderzoeken we of de bodem zuur of basisch is en hoeveel water de verschillende grondlagen doorlaten.

- Weet wat je eet (7-8)
Welke invloed heeft ons eten op het milieu en het gebruik van de aarde? We wonen met veel heel mensen op de aarde en we willen allemaal eten, gelukkig is er ook genoeg eten voor iedereen. Alleen verdelen we het niet goed en zijn er toch mensen met honger en worden er nog dagelijks regenwouden gekapt voor ons voedsel. Wat kunnen we het beste eten als we deze ruimte eerlijk zouden verdelen? 

Doel:

Ervaren dat veel wilde kruiden eetbaar zijn,  leren en ervaren dat  koken leuk is.

Tijdsinvestering:

1 les van 1 uur

Organisatie
Ecokids Gouda
Type
Overige
Niveau
groep 1 t/m 8
Periode
mei-juni
Kosten
€ 50,00 per uur
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Trefwoorden
kruiden
kruidentuin
koken
wilde planten
afbeelding