Zoek in ons aanbod

Doelgroep

Thema

Soort

Downloads

Informatie

Voor de leerkracht


Inschrijfformulier

Groep 1-2

Groep 3-4

Groep 5-6

Groep 7-8

terug‹ terug

Plastic soep = linke soep

De meeste kinderen van de bovenbouw hebben wel eens gehoord over de Plastic soep, een eiland van plastic dat in de Atlantische oceaan ligt. Veel kinderen gaat dit aan het hart omdat veel zeezoogdieren en vogels de dupe worden van al dit plastic.

Heel veel dingen die wij dagelijks gebruiken zijn gemaakt van plastic. Plastic is een prachtige uitvinding: het is licht, goedkoop en in alle vormen te maken. Maar er zitten ook veel nadelen aan plastic. Het wordt gemaakt van aardolie, een fossiele grondstof die opraakt. En er verdwijnt veel plastic via het riool en de sloot naar zee. Ook in veel verzorgingsproducten (bv. scrubs) zitten hele kleine stukjes plastic van kleiner dan 3 mm die microplastics worden genoemd.

Met de praktische opdrachten in deze leskist onderzoeken de leerlingen o.a. waar microplastics in zitten en maken ze zelf bioplastic, onschadelijk plastic dat geen afval oplevert.

In de fabriek van de toekomst wordt geen aardolie meer gebruikt om plastic te maken, maar een bio-grondstof zoals zetmeel. Uw leerlingen zijn mogelijk de knappe koppen die hier later aan meewerken.

Doelgroep:

groep 7, groep 8

Thema:

afval

Tijdsinvestering:

Les 1    Plastic is overal

Les 2    Zetmeel aantonen en bioplastic maken

Les 3    Microplastic en scrubs

Les 4    Linke soep

Type
Leskisten
Periode
hele jaar
Plaats
klaslokaal
Kosten
9,75
Kerndoelen
Kerndoel 39: Milieu
Trefwoorden
afval
plastic soep
Water
waterdieren
voedselveiligheid
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding
Informatie
Bekijk bestanden