BEZOEK GEMAAL DE HOOGE BOEZEM
De groep wordt buiten ontvangen en oriënteert zich op de omgeving (rivieren, dijken, waterhoogten en dergelijke). In het Gemaal wordt met behulp van een 3D kaart met water de ligging van onze omgeving t.o.v. NAP uitgelegd. De vloer van het leslokaal is de kaart van de Krimpenerwaard, Lopikerwaard en het gebied tussen Zoetermeer, Gouda en Utrecht. Leerlingen ontdekken er soms hun eigen straat of huis. Er wordt uitgelegd hoe het komt dat in onze omgeving de bodem maar blijft zakken. We bekijken de grote pompen en de oude stoommachine en modellen van o.a. een wipwatermolen, de Waaiersluis bij Gouda en de stormvloedkering in de Hollandse IJssel. Het gehele afwateringssysteem wordt met behulp van een buitenmaquette van boerderijen, molens, gemalen en sloten nagebootst.
Ter voorbereiding ontvangt de school een interactieve lesbrief.
CNME de Zwanebloem heeft ook leuk digitaal lesmateriaal voor groep 7 en 8 over Waterbeheer: Droge Voeten
Doel:
Kinderen leren over de maatregelen die in Nederland genomen worden om bewoning van door water bedreigde gebieden mogelijk te maken.
Tijdsinvestering:
De les duurt 1,5 uur exclusief reistijd naar locatie. Ter voorbereiding ontvangt de school een interactieve lesbrief.
Extra begeleiding te regelen vanuit school.
Opmerkingen:
Voor het bezoek aan het gemaal ontvangt de leerkracht een interactieve lesbrief waar de leerlingen zelfstandig of in groepsverband aan kunnen werken.