Zoek in ons aanbod

Doelgroep

Thema

Soort

Downloads

Informatie

Voor de leerkracht


Inschrijfformulier

Groep 1-2

Groep 3-4

Groep 5-6

Groep 7-8

terug‹ terug

Risicospel op het schoolplein en tijdens de gymles

Risico in het spel van kinderen op het schoolplein en in de gymles: meerwaarde en de praktijk

(ook geschikt voor een studiedag of ouderavond)

Kinderen zoeken bij het spelen als vanzelf naar uitdaging, risico en gevaar. Als leerkracht vraag je je af óf en hóe je bij deze interesse van het kind kan aansluiten. Maar ook zijn er dilemma’s:  hoe zorg ik voor een uitdaging in de gymles of op het schoolplein; wat is mijn rol, wanneer grijp ik in of niet; hoe bespreek ik de meerwaarde van risicospel met ouders; en staat de school achter mij als er iets gebeurt?

In deze workshop wordt de achtergrond verteld van risico-spel, het verschil met gevaar, een interventieladder en  hoe om te gaan met dilemma’s als professional. Daarna gaan we naar buiten: om zelf risico-spel te ervaren en je krijgt praktische tips mee om hier zelf mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld ‘loose parts’ op het schoolplein of gymsituaties om de risicocompetentie van kinderen te versterken. Mogen zij, willen zij, durven zij? Aan jou om het antwoord te geven. De workshop wordt verzorgd door Martin van Rooijen, pedagoog en onderzoeker.

Voor meer informatie over dit onderwerp zie: https://www.springzaad.nl/litdocs/artikel-hjk-januari-2014-risicovol-spelen-op-het-schoolplein-martin-van-rooijen.pdf  of  

 http://www.dvhn.nl/extra/Opinie-Kinderen-moeten-risico%E2%80%99s-leren-nemen-22401989.html.

Doelgroep:

volwassenen

Thema:

voeding
Type
Nascholing
Periode
op aanvraag
Kosten
in overleg
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 35: Redzaam gedrag