Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt? Smaakt een biologische appel anders dan een gewone? En wie durft rode appelmoes te proeven? Smaaklessen is hét lesprogramma over smaak en eten voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Leen de Smaakleskist en ga met de hele school óf enkele klassen op ontdekkingstocht in de wereld van ons eten.
Opbouw van de lessen
In de Smaakleskist vindt u de verzamelmap met lerarenhandleidingen. Per groep is er één handleiding, met hierin vijf lessen. Voor de kleuterbouw zijn er negen lessen in totaal. Per keer duren de lessen gemiddeld 45-60 minuten. In alle groepen komen vijf thema’s aan bod:
Inhoud leskist (kleine versie)
Naast de lerarenhandleidingen vindt u in de leskist een aantal materialen om de smaakproefjes en kookopdrachten mee uit te voeren. Voor de reguliere keuken spullen zorgt u zelf. Het gaat hier om o.a. messen, eetlepels, rasp, garde, schaar, blikopener, knoflookpers, aardappelschilmesjes, weegschaal, snijplankjes, beslagkommen, maatbeker, zeef, citruspers, borden, bekers, deegroller. Bij het NME is ook een kist te leen waarin alles meegegeven wordt, deze heet 'Smaaklessen'.
Digitale extra’s
Bij elke Smaakles hoort een opdracht op het digitale schoolbord. Daarnaast zijn er digitale extra’s, zoals creatieve opdrachten, filmpjes, handige illustraties en foto’s te vinden in het online inspiratieboek. Zie hiervoor www.smaaklessen.nl.
Oude leskisten
Heeft uw school in het verleden een Smaakleskist aangevraagd? Dan kunt u van uw eigen leskist gebruik maken. Wilt u de vernieuwde lessen gebruiken? U kunt deze gratis downloaden op www.smaaklessen.nl.
Lesmethode