Zoek in ons aanbod

Doelgroep

Thema

Soort

Downloads

Informatie

Voor de leerkracht


Inschrijfformulier

Groep 1-2

Groep 3-4

Groep 5-6

Groep 7-8

terug‹ terug

Smaaklessen (kleine kist)

Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt? Smaakt een biologische appel anders dan een gewone? En wie durft rode appelmoes te proeven? Smaaklessen is hét lesprogramma over smaak en eten voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Leen de Smaakleskist en ga met de hele school óf enkele klassen op ontdekkingstocht in de wereld van ons eten.

Opbouw van de lessen
In de Smaakleskist vindt u de verzamelmap met lerarenhandleidingen. Per groep is er één handleiding, met hierin vijf lessen. Voor de kleuterbouw zijn er negen lessen in totaal. Per keer duren de lessen gemiddeld 45-60 minuten. In alle groepen komen vijf thema’s aan bod:

  • Smaak: Wat is smaak? Wat zijn de hoofdsmaken? Welke zintuigen heb je? Durf je nieuwe soorten eten te proeven?
  • Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig? Waarom heeft je lijf meer aan fruit, groente en brood dan aan chips en roze koeken?
  • Voedselproductie: Smaaklessen gaat ook over de herkomst van eten en de voedselketen. Welke weg heeft je eten afgelegd voor het op je bord terecht kwam? Hoe zit het met eten en duurzaamheid?
  • Consumentenvaardigheden: Kinderen leren spelenderwijs over hun invloed als consument. Wat kun je in de winkel kopen? Wat staat op het etiket? Waar let je op? Hoe voorkom je dat je eten verspilt?
  • Koken: Tijdens de laatste les koken de kinderen samen. Zij ontdekken proefondervindelijk dat bij eten ook sociale vaardigheden horen, zoals tafelmanieren.


Inhoud leskist (kleine versie)
Naast de lerarenhandleidingen vindt u in de leskist een aantal materialen om de smaakproefjes en kookopdrachten mee uit te voeren. Voor de reguliere keuken spullen zorgt u zelf. Het gaat hier om o.a. messen, eetlepels, rasp, garde, schaar, blikopener, knoflookpers, aardappelschilmesjes, weegschaal, snijplankjes, beslagkommen, maatbeker, zeef, citruspers, borden, bekers, deegroller. Bij het NME is ook een kist te leen waarin alles meegegeven wordt, deze heet 'Smaaklessen'.

Digitale extra’s
Bij elke Smaakles hoort een opdracht op het digitale schoolbord. Daarnaast zijn er digitale extra’s, zoals creatieve opdrachten, filmpjes, handige illustraties en foto’s te vinden in het online inspiratieboek. Zie hiervoor www.smaaklessen.nl.

Oude leskisten
Heeft uw school in het verleden een Smaakleskist aangevraagd? Dan kunt u van uw eigen leskist gebruik maken. Wilt u de vernieuwde lessen gebruiken? U kunt deze gratis downloaden op www.smaaklessen.nl.

Doelgroep:

groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8

Thema:

voeding
Type
Leskisten
Kosten
5,00 per uitleenperiode
Trefwoorden
Voeding
zintuigen
Gezond gedrag
voedselveiligheid