Zoek in ons aanbod

Doelgroep

Thema

Type

terug‹ terug

Alle groenten in de soep

Start het schooljaar met deze superleuke les waarbij de leerlingen samenwerken om een grote pan groentesoep te maken. Na de oogst op de moestuin van landgoed Bredius verdwijnen de groenten en kruiden in de soep. Elkaar helpen en samenwerken gaan goed samen met de inhoud van de les.

Leerkracht: Dit is toch een feestje om met je klas te doen!

De les van 1,5 uur gaat ongeveer als volgt:
Op de moestuin:
- uitleg over groentesoep: welke verschillende onderdelen van een plant eten we eigenlijk als we soep eten? Wat maakt soep zo’n goed gerecht?
- instructie over de verdere opbouw van de les: elk tweetal krijgt van het soeplesbord een instructiekaart om een ingrediënt te oogsten, wassen en snijden voor de soep
- oogsten
Bij het NME-Centrum:
- verder bereiden van de ingrediënten
- de soep kookt, opruimen en tafel dekken
- met elkaar de soep proeven en opeten.

Doel

  • Draagt bij aan kennis over een gezonde voeding:
    • Leerlingen leren over groenten van in de grond tot in de mond.
    • Leerlingen ‘beoordelen’ graag het eigen werk en willen hun gewas in de soep vinden en proeven.
    • Met een grote groep iets nieuws proberen te eten maakt proeven laagdrempelig. Vaak vindt iedereen de zelfgemaakte soep lekker en dat stimuleert.
  • Leerlingen leren dat van elk gewas weer een ander onderdeel van de plant eetbaar is (anatomie van een plant: wortel, blad, zaad, vrucht, knol, bol).
  • Een groentesoep met allerlei restjes groenten is een duurzame maaltijd.
  • Leerlingen komen in aanraking met een moestuin in de stad. Stadslandbouw past bij deze tijd waarin men nadenkt over de ecologische voetafdruk (voedsel uit de eigen streek) zelfvoorzienend zijn en voedselrijke verse (biologisch) groenten.

Tijdsinvestering

1,5 uur soeples op de tuin en in het NME-Centrum of op de Elsa Hoeve Molenvliet

Opmerkingen

Deze les start op de moestuin van Landgoed Bredius en wordt vervolgt op het  NME-Centrum InBredius. 

Zijn er kinderen met allergieen, geef dit dan door zodra je de herinneringsmail ontvangt.  

Thema

Voeding

Lesmethode

Alles-in-1 deel Alles-in-1 groep 5-8 - hoofdstuk 13 - . VoedingBasispakket NME deel Groene Wiel 7-8 - hoofdstuk 4 - Zorg en verantwoordelijkheidBlink deel Blink 7/8 A - hoofdstuk 4 - .1 De experimentele keuken, Lekkere snackFaqta deel Faqta groep 7 - hoofdstuk 3 - .4 Eten is energie! EnergieFaqta deel Faqta groep 7 - hoofdstuk 3 - .3 Eten is energie! VoedselbederfFaqta deel Faqta groep 7 - hoofdstuk 3 - .1 Eten is energie, EtenIn Vogelvlucht 2e editie deel In Vogelvlucht 7 - hoofdstuk 6 - . Extra 1 Wat mag je voor het sporten eten?In Vogelvlucht 2e editie deel In Vogelvlucht 7 - hoofdstuk 6 - .4 B Wat is gezond eten?Leefwereld 1e editie deel Leefwereld 7 - hoofdstuk 8 - Weet wat je eetLeefwereld 2e Editie deel Leefwereld 7 2e editie - hoofdstuk 2 - Producten van het landLeefwereld 2e Editie deel Leefwereld 7 2e editie - hoofdstuk 12 - Weet wat je eetLeskracht deel BB gr 5-8 Spectrumbox - hoofdstuk 10 - 41 Zoogdier "mens"Natuur Buitengewoon deel Natuur Buiten-gewoon 7 - hoofdstuk 6 - 6 VoedingNatuur-Nabij deel NN Groep 7 - hoofdstuk 1 - Extra Wijzelf (menselijke lichaam( (gr7)Natuur-Nabij deel NN Groep 7 - hoofdstuk 2 - Extra Planten (gr7)Natuur-Nabij deel NN Groep 7 - hoofdstuk 6 - Extra Techniek (gr7)Natuurlijk 1e editie deel Natuurlijk 3 - hoofdstuk 12 - OlijvenNatuurlijk 1e editie deel Natuurlijk 3 - hoofdstuk 13 - Koud etenNatuurlijk 1e editie deel Natuurlijk 3 - hoofdstuk 19 - Vroeger of laterNatuurlijk 1e editie deel Natuurlijk 3 - hoofdstuk 20 - Gezonde voedingNatuurlijk 2e Editie deel Natuurlijk 7 2e editie - hoofdstuk 7 - .3 Daar zit heel wat inNatuurlijk 2e Editie deel Natuurlijk 7 2e editie - hoofdstuk 8 - .4 Leven en overlevenNatuurlijk 2e Editie deel Natuurlijk 7 2e editie - hoofdstuk 8 - .1 Bacteriƫn en schimmelsNaut deel Naut 7 - hoofdstuk 3 - .1 Voeding en je lichaamNaut 2 deel Naut groep 7-8 - hoofdstuk 7 - .3 Een en al voeding, Van mond tot billenNaut 2 deel Naut groep 7-8 - hoofdstuk 7 - .2 Een en al voeding, Je bent gemaakt van etenNaut 2 deel Naut groep 7-8 - hoofdstuk 10 - .2 Dertig jaar later, De toekomst van etenTopondernemers deel Groep 7-8 5 Boerderij - hoofdstuk 5 - .4 Zuurkool makenMeer lesmethodes weergeven >>
Type
Lessen en excursies
Doelgroep
groep 7
Plaats
moestuin Landgoed Bredius en NMEcentrum InBredius
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding