<< terug naar het overzicht

In het sprookjesbos

Een boek en spel over bekende sprookjes voor natuuractiviteiten. Waar komen de appels van Sneeuwwitje eigenlijk vandaan en hoe kan het dat het lelijke jonge eendje een zwaan wordt?
Dit pakket bevat het boek 'In het sprookjesbos' van Suzanne Wardenaar en een speelzeil, pionnen en opdrachtkaarten om een sprookjes-natuurbeleving-ganzenbordspel te spelen.

Het boek
Elk hoofdstuk in het boek begint met het voorlezen van een bekend sprookje dat de fantasie van de kinderen aanspreekt.  Uit ieder sprookje is een natuurvoorwerp gekozen dat aanleiding geeft tot gesprekken. Bij Sneeuwwitje zijn dit bijvoorbeeld appels en bij Pinocchio is hout het natuurvoorwerp. Niet alleen met het voorlezen van het verhaal stimuleer je de taalontwikkeling, maar met ook de tips en suggesties in het boek voor na het voorlezen: gesprekken met de kinderen over het sprookje en activiteiten met natuurvoorwerpen die aan het sprookje gerelateerd zijn. In het boek zijn voorbeeldvragen opgenomen en achtergrond informatie over het betreffende natuurvoorwerp.

De activiteiten zijn zowel binnen als buiten uit te voeren en zijn wisselend van lengte en van karakter. Er zijn knutselideeën, er wordt gekookt en geproefd, gespeeld, onderzocht en ontdekt. De meeste activiteiten kunnen met gratis, natuurlijk- of hergebruikt materiaal uitgevoerd worden. Ze zijn gericht op zintuiglijke beleving, het stimuleren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van creativiteit. Natuurbeleving en milieubewustzijn lopen als groene draden door het sprookjesbos. Kinderen leren 'In het Sprookjesbos' dat zij onderdeel zijn van de natuur en leren er goed voor te zorgen. Spelenderwijs, gezond en veilig; ook in een stedelijke omgeving, dat is het uitgangspunt.

Het spel
Het speelzeil brengt alle sprookjes samen en daagt de kinderen uit tot activiteiten. Dobbelen, stapjes zetten met je pion over het speelzeil en onderweg -bijvoorbeeld naar het huisje van de oma van Roodkapje - opdrachten doen. Dit kunnen denkvragen zijn, maar ook beweegvragen of doevragen. Bijvoorbeeld: net als de Grote Boze Wolf heel hard blazen, filosoferen over waar je naar toe zou lopen als je Zevenmijlslaarzen had of iets zoeken dat Holle Bolle Gijs zou lusten.

De activiteiten zijn gericht op kinderen van 4 tot 7 jaar, voor iets oudere kinderen is er een setje plusvragen.

Doel

Natuurbeleving en milieubewustzijn lopen als groene draden door het sprookjesbos. Kinderen leren 'In het Sprookjesbos' dat zij onderdeel zijn van de natuur en leren er goed voor te zorgen.

Opmerkingen

Meer weten over ANMEC? Kijk op onze website www.anmec.nl.

Inhoud

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Leverancier
ANMEC
Type
DVD, Spellen
Thema
dieren, landschap, milieu, natuur, planten
Niveau
buitenschoolse opvang, groep 1, groep 2, groep 3
Periode
Te leen voor leden van de NatuurMEdiatheek
Plaats
Materiaal op te halen bij het ANMEC of laten bezorgen