<< terug naar het overzicht

Vogels: braakballen pluizen

Wat zijn braakballen en wat kun je er mee doen?
Uilen en andere vogelsoorten (roofvogels, reigers, ...) eten muizen en andere prooidieren, waarvan ze de onverteerde resten uitbraken in de vorm van braakballen. Op plaatsen waar deze vogels regelmatig rusten ('roesten') kun je soms grote aantallen van deze braakballen vinden. Door ze uit te pluizen en de schedelresten op naam te brengen kom je erachter wat de vogel heeft gegeten.

Uilen en sommige andere roofvogels slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in de maag achter en worden na een tijdje weer uitgebraakt. Braakballen worden verzameld door kenners. Doordat de vogels verschillende prooien eten is de inhoud van een braakbal altijd weer een verrassing. Het kan zijn dat er kaakjes van meerdere muizen in een braakbal te vinden zijn of dat er allerlei verschillende botjes te vinden zijn maar geen goed herkenbare kaakjes

Doel

Leerlingen leren dat uilen en roofvogels hun voedsel niet helemaal kunnen verteren en dat ze braakballen produceren en uitbraken.
Leerlingen leren dat uilen en roofvogels verschillende prooidieren eten.
Leerlingen leren dat zij via een braakbal kunnen ontdekken welk prooidier(en) is gegeten.
Leerlingen leren wat een uil op het menu had, de verschillende soorten muizen zijn te bepalen door naar het gebit van een muis te bekijken.

Opmerkingen

Meer weten over ANMEC? Kijk op onze website www.anmec.nl.

Inhoud

- Eén handleiding Braakballen pluizen

- Doos met 10 pincetten en 10 prepareernaalden

- Doos met 10 vergrootglazen

- Doos met 10 zachte kwastjes

- 10 zoekkaarten Braakballen pluizen

- Doos met 10 braakballen. Ongeveer een braakbal voor twee kinderen.

Onze braakballen voorraad is beperkt. Als we de kist het hele jaar rond en aan zo veel mogelijk klassen willen uitlenen, moeten er zuinig mee zijn. Wij hebben daarvoor gekozen om er maar 10 in een doos te zetten. 

Hoe kom je zelfs aan een braakbal?

Op een boerderij
Sommige boeren hebben een uilenkast in de schuur hangen. Zij vinden het fijn als de kerkuil de muizen op de boerderij wegvangt. Een uil spuugt zijn ballen in de kast uit.

In de natuur
Uilen hebben vaak een vaste plek in een spar of dennenboom. Als je zo’n plek kent, kun je ze daar misschien ook vinden.

In Artis of kinderboerderijen
In Artis of kinderboerderijen worden soms ook uilen gehouden. Je kunt daar vragen of je een braakbal mag hebben.

In het bos
Weet je een bos waar bosuilen wonen? Dan kun je daar gaan speuren. Jammer genoeg liggen ze niet op een vaste plek omdat de bosuil de bal vaak al vliegend uitspuugt. Maar soms heb je geluk!

Op internet
Soms kun je ook op marktplaats en natuur sites, braakballen kopen. 

Leverancier
ANMEC
Type
Lesmateriaal
Thema
biodiversiteit, dieren, natuur
Niveau
buitenschoolse opvang, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw)
Periode
het gehele jaar
Plaats
Materiaal op te halen bij het ANMEC