terugterug naar het overzicht

MELK OP DE BOKKESPRONG

In onze dagelijkse voeding nemen melkproducten (vaak) een belangrijke plaats in. Tijdens de les ‘Melk’ komen de leerlingen erachter waar ‘onze’ melk vandaan komt. Wanneer geven moederdieren eigenlijk melk? Voor wie maken ze deze melk? Wat is de naam van de groep dieren die moedermelk maakt? Door doe- en kijkopdrachten komen kinderen heel wat te weten over het onderwerp ‘melk’. Ook is het proeven van verschillende soorten melk onderdeel van de les.

De kinderen zien gelijk bij de start van de les hoe een geit gemolken wordt. Na deze wonderbaarlijke ervaring bespreken we wat de kinderen zojuist hebben gezien. Aansluitend beginnen ze aan een circuit van opdrachten. Proeven, zelf boter maken, melken en meer komen aan bod. Ter afsluiting van de les is er een korte samenvatting en een evaluatie.   

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Doel:

De leerlingen leren dat voedsel voor de mens deels  afkomstig is van zoogdieren en ervaren het productieproces van melk als grondstof tot eindproduct voor menselijk gebruik.

Tijdsinvestering:

75 minuten

Verdere benodigdheden:

Tijdens de les op de kinderboerderij wordt er in maximaal 6 groepjes gewerkt. Ieder groepje heeft een begeleider nodig.

De ouders/begeleiders worden actief bij de les betrokken. Zij begeleiden de leerlingen met het uitvoeren van de opdrachten. Het is daarom wenselijk dat zij de Nederlandse taal beheersen.

Leslocatie

De Bokkesprong – Delfshaven
Tjalklaan 90
3028 JK Rotterdam
T: 010-2622838
E: educatiebokkesprong@natuurstad.nl

Opmerkingen:

Deze les vindt plaats in Periode 4 - maart t/m mei 2025

Organisatie
Natuurstad Rotterdam
Type
Lessen
Niveau
groep 3, groep 4, speciaal onderwijs
Periode
Periode 4 - maart t/m april 2025
Plaats
De Bokkesprong - Tjalklaan 90, 3028JK Rotterdam - T: 0102622838 - E: educatiebokkesprong@natuurstad.nl
Kosten
Elke school in Rotterdam mag per groep 1 gratis les volgen. Wilt u met uw groep meer lessen volgen, of ligt uw school buiten de gemeente Rotterdam, dan worden er kosten in rekening gebracht.
Kerndoelen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Domeinen
Mens en Samenleving
Natuur en Techniek
Trefwoorden
melk, voeding, koe, boerderij, boer, melken, kalf, geboorte, jong, zogen, zoogdier, uier, speen, baby, borst, tepel, boter, kaas, yoghurt, vla, chocomel, yoghurtdrank, met de hand melken, melkinstallatie, koeltank, opslagtank, melkwagen, melkfabriek
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding
afbeelding