<< terug naar het overzicht

Eco-Schools

Eco-Schools is hét wereldwijde keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen. Wereldwijd doen er al meer dan 19 miljoen leerlingen in 68 landen mee! De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Met behulp van de zeven stappen werken ze toe naar het internationale keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. Ook daarna blijven scholen zich ontwikkelen en vindt er elke twee jaar een audit (keuring) plaats om de Groene Vlag te houden. Om je te helpen krijg je vanuit Eco-Schools tips en tools en een eigen begeleider voor jouw school. In (regio) Amsterdam verzorgt ANMEC deze begeleiding.

Als school heb je zelf de keus op welke thema’s je je wilt focussen. Willen jullie iets met groen, afval, energie, mobiliteit of water? Het kan allemaal! Er zijn maar liefst tien thema’s om uit te kiezen.

Student-led change: leerlingen centraal
Eco-Schools is gebaseerd op het principe 'student-led change'. Dat betekent dat leerlingen centraal staan in de veranderingen die de school ondergaat. Zij onderzoeken hun leer- en leefomgeving en werken aan concrete acties om deze (steeds verder) te verduurzamen.

Doel

Eco-Schools stimuleert leerlingen tot duurzaam denken en doen.

Inhoud

Deelnemende scholen krijgen:

  • Eigen begeleider
  • Begeleidersbezoeken, inclusief workshops voor het Eco-team
  • Producten en materialen, zoals 7-stappenplan, de Eco-scan, het werkboek, handleidingen en factsheets
  • Startbrief en startpakket
  • Helpdesk op afstand
  • Kennis en inspiratie: nieuwsbrief, kennisdagen en blogs
  • Audits en auditrapporten

En bij een goed rapport natuurlijk die felbegeerde Groene Vlag als beloning.

Leverancier
ANMEC
Type
Projecten
Thema
afval, biodiversiteit, burgerschap, dieren, duurzaamheid, energie, klimaat, landschap, milieu, natuur, planten, techniek, verkeer en vervoer, voeding, water
Niveau
groep 1 t/m 8, voortgezet onderwijs (onderbouw), voortgezet onderwijs (bovenbouw)
Kosten
zie deelnemersvoorwaarden op Eco-Schools.nl