<< terug naar het overzicht

De hele buurt afvalvrij! groep 6 t/m 8

De lesmethode leert de kinderen zelf op onderzoek te gaan en hun bevindingen te delen met hun klasgenoten en de leerkracht. 

Dit lespakket over (zwerf)afval, samengesteld in samenwerking met de gemeente Amsterdam, maakt kinderen bewust van de invloed van hun eigen gedrag.  En helpt ze hun gedrag te verbeteren. Dit pakket sluit aan bij de belevingswereld en het niveau van leerlingen van groep 6 t/m 8.

Doel

Het lespakket is veelzijdig en biedt verschillende activerende werkvormen, activiteiten buiten de klas en theorie

  • In de eerste les gaan de leerlingen in de buurt van de school zwerfafval opruimen om het probleem zodat ze bewust worden van het probleem.
  • In de tweede les leren zij meer over de ladder van Lansink en het belang van het scheiden van afval.
  •  In les drie brengen de leerlingen deze theorie in de praktijk door in gesprek te gaan met lokale bedrijven of organisaties over hun omgang met afval.
  • Les 4 staat in het teken van hun eigen omgang met afval: ze inspecteren hun lunch op het overblijvende afval, leren hoe ze die afvalstapel kunnen verkleinen en communiceren deze tips vervolgens via keuzeopdrachten met hun ouders en de rest van de school.
  • Les 5 is optioneel, deze is met name interessant wanneer GFT gescheiden wordt ingezameld in de buurt van school. Deze les gaat over het gescheiden inzamelen van GFT-afval. De leerlingen maken onder andere een kaartspel om de introductie van GFT-afval thuis succesvol te laten verlopen.

Inhoud

Basisscholen uit Amsterdam en leden van de NatuurMEdiatheek vragen we nadrukkelijk hun bestelling via deze site te plaatsen. Overige belangstellenden kunnen hun bestelling doorgeven via dit formulier

Wat zit er in het pakket

  • 1 handleiding voor alle lessen in PDF
  • 5 presentaties in PDF
  • 5 werk/opdrachtenbladen in PDF

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Leverancier
ANMEC
Type
Projecten
Thema
afval, milieu
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding