<< terug naar het overzicht

De hele buurt afvalvrij! groep 3 t/m 5

De lesmethode leert de kinderen zelf op onderzoek te gaan en hun bevindingen te delen met hun klasgenoten en de leerkracht.  

Dit lespakket over (zwerf)afval, samengesteld door de gemeente Amsterdam, is er op gericht kinderen bewust te maken van de invloed van hun eigen gedrag en geeft hen handvaten voor het verbeteren van dit gedrag. Dit pakket sluit aan bij de belevingswereld en het niveau van leerlingen van groep 3 t/m 5.

Doel

Het lespakket is veelzijdig en biedt verschillende activerende werkvormen, activiteiten buiten de klas en theorie.

  • Les 1: In de eerste les gaan de leerlingen in de buurt van de school zwerfafval opruimen zodat ze bewust worden van het afvalprobleem in hun eigen omgeving.
  • Les 2: In de tweede les leren zij meer over de ladder van Lansink en het belang van het scheiden van afval.
  • In les drie brengen de leerlingen deze theorie in de praktijk door in gesprek te gaan met lokale bedrijven of organisaties over hun omgang met afval.
  • Les 4 staat in het teken van hun eigen omgang met afval: ze inspecteren hun lunch op het overblijvende afval, leren hoe ze die afvalstapel kunnen verkleinen en bespreken deze tips vervolgens via keuzeopdrachten met hun ouders en de rest van de school.
  • Les 5 is optioneel, deze is met name interessant wanneer GFT gescheiden wordt ingezameld in de buurt van school. Deze les gaat over het gescheiden inzamelen van GFT-afval. De leerlingen maken onder andere een kaartspel om de introductie van GFT-afval thuis succesvol te laten verlopen.

Inhoud

Basisscholen uit Amsterdam en leden van de NatuurMEdiatheek vragen we nadrukkelijk hun bestelling via deze site te plaatsen. Overige belangstellenden kunnen hun bestelling downloaden via 'Bekijk lesvoorberijding'. 

Wat zit er in het pakket

  • 1 handleiding voor alle lessen in PDF
  • 3 lesbladen in PDF
  • 4 presentaties in PDF

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Leverancier
ANMEC
Type
Projecten
Thema
afval, milieu
Niveau
groep 3, groep 4, groep 5
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding