<< terug naar het overzicht

Energie: inspiratiepakket groep 6 t/m 8

Het thema energie is actueel. Wij willen door ‘leren over energie’ de jeugd betrekken bij dit thema. Leren over fossiele brandstoffen, groene energie, de energietransitie, energie besparen en energiegebruik in de natuur: welke soorten zijn 'energietoppers' en wat kunnen we daarvan leren?  

Door te leren over energie, maar ook praktisch met het thema aan de slag te gaan, willen we leerlingen inspireren zelf hun steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. 

Zo bouwen ze als ‘stadskind’ een band op met hun leefomgeving én leren zij wat ervoor nodig is om zelf duurzame, verantwoorde keuzes te maken. Met die bagage kunnen zij als individu en in een groep bijdragen aan een groenere stad en wereld. 

Met dit inspiratiepakket stel je je eigen lessen of programma over het thema Energie samen. Voorbeelden van fossiele brandstoffen zoals turf, steenkool en olie zitten in het pakket, maar zijn ook in groter displayformaat los te leen, net als energiemeters en een stoommachine. 

Doel

Door te leren over energie, maar ook praktisch met het thema aan de slag te gaan, willen we leerlingen inspireren zelf hun steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. 

Per lessuggestie is aangegeven bij welk kerndoel (SLO) het aansluit. Dit zijn met name kerndoelen 39, 41, 44 en 45.

Inhoud

Deze inspiratietas bevat:
- inspiratiemap met o.a. suggesties voor inrichten rijke leeromgeving, lesbeschrijvingen, proefjes, tips voor uitstapjes en achtergrondinformatie.
- 6 boeken
- Global Goals kaarten
- waaier met begrippen rond energie
- 11 energie doe-kaarten
- 8 kaarten met energietoppers
- 5 voorbeelden van fossiele brandstoffen
- benodigdheden voor het proefje Energie Bewaren
- 2 energiemeters
- legwerk over fossiele brandstoffen
- 4 posters over energie
- USB-stick met al het lesmateriaal

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Leverancier
ANMEC
Type
Lesmateriaal
Thema
duurzaamheid, energie, milieu, natuur, techniek
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8
Plaats
Materiaal op te halen bij het ANMEC of laten bezorgen