Duurzaamheidscentrum Weizigt &
Biesboschcentrum Dordrecht

Educatief aanbod

terugTerug naar het overzicht

INFO

Thema
Voeding
Groep
groep 1, groep 2
Periode
zelf te kiezen
Plaats
op school
Categorie
Lesmaterialen
Domeinen
Voeding en gezondheid
Uitvoering door
leerkracht

Alles voor een pannenkoek leskist

Omschrijving:

Pannenkoeken bakken en eten is een feestje! Aan de hand van ‘Het Pannenkoekenboek’ ontdekken de leerlingen wat je nodig hebt voor het bakken van een pannenkoek en hoe je aan deze producten komt(vroeger en nu). Ze gaan zelf pannenkoeken bakken en proeven. Ook leren ze wat er in je lichaam gebeurt met de pannenkoek.

Kerndoelen:

Kerndoel 34: Gezondheid, Kerndoel 39: Milieu, Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen, Kerndoel 41: Bouw van organismen

Doel:

De leerlingen kunnen na deze les:

• uitleggen dat een ei van een kip komt, meel van het graan en melk van de koe.
• vertellen dat de kip, koe en graan op de boerderij gehouden / geteeld worden.
• in eigen woorden vertellen wat het verschil tussen bloem en (volkoren)meel is.
• hun eetgewoonten verwoorden m.b.t. pannenkoeken eten.
• plezier beleven aan het gezamenlijk pannenkoeken eten in de klas.
• de verschillende geuren en smaken van pannenkoeken herkennen en verwoorden.
• vertellen dat pannenkoeken vaak bij een speciale, feestelijke gelegenheid horen.
• twee voorbeelden noemen van ‘pannenkoeken’ uit andere landen.
• in eigen woorden vertellen dat je eten (in de vorm van regelmatige maaltijden)nodig hebt om te bewegen en te groeien.
• vertellen dat er verschil is tussen eten om te snoepen en eten om te groeien.

Inhoud:

  • handleiding, kopieerbladen en prentenboek
  • handpop kip, ei
  • vijzel, graanmolen, loep
  • bakjes met: tarwekorrels, tarwemeel, tarwebloem, zemelen

Ingredienten voor het bakken schaf je zelf aan.
De kist bevat verder alles wat je nodig hebt om pannenkoeken te bakken: beslagkom, garde, opschep soeplepel, spatel, maatbeker, gourmetstel.

Tijdsinvestering:

Deel 1: Waar komt mijn pannenkoek vandaan?
70 minuten

Deel 2: Hoe maak ik een pannenkoek?
60 minuten

Deel 3: Is een pannenkoek gezond?
25 minuten of meer, bijvoorbeeld een excursie naar de boerderij.

Opmerkingen:

De boodschappen voor de pannenkoeken moeten nog gedaan worden:
eieren, meel, melk en vloeibare margarine of olie en beleg.

In de winkel sta je voor de keuze; goedkoop, gezond, duurzaam? Of misschien een combinatie daarvan.

Het Voedingscentrum adviseert volkorenmeel, halfvolle of magere melk en vloeibare margarine of olie.
Als je rekening houdt met duurzaamheid en dierenwelzijn dan kies je voor eieren met een Beter Leven Keurmerk of biologische eieren, biologische melk en biologisch meel.

De keuze is aan de leerkracht. Maak in ieder geval een bewuste keuze.

Meer doen met voeding en gezondheid op school?
Deze organisaties bieden informatie en ondersteuning:

JOGG Dordrecht: https://www.ggdzhz.nl/projecten-en-programmas/jogg/jogg-dordrecht
Vraag de Gezonde school adviseur om advies: https://www.ggdzhz.nl/projecten-en-programmas/gezonde-school

Jong Leren Etenwebsite

Smaaklessen

Duurzaamheidscentrum Weizigt biedt naast deze leskist ook:

- Smaakleskist, groep 1-8
- Materialentassen bij Smaakmissies (Brood, Zuivel, Fruit, Drinken, Vlees/vis/peulvruchten/noten)
- Weizigt Tuinles, groep 5-6 (vanaf schooljaar 2024-2025)