<< terug naar het overzicht

Circulair textiel (download)

Gemeente Amsterdam heeft een grote uitdaging op het gebied van textiel. Per jaar belandt er in Amsterdam helaas nog steeds gemiddeld 10 kilo textiel per inwoner bij het restafval en wordt dit verbrand, en dat is zonde! Graag leren we leerkrachten en leerlingen door middel van deze downloadbare versie van het inspiratiekoffer, bewust te maken van deze verspilling maar vooral ook te leren wat er allemaal mogelijk is op weg naar circulair textiel. Zo helpen Amsterdamse scholen en de leerlingen mee, om alle waarde uit textiel te halen en dragen ze bij aan een duurzamere samenleving.

 

Hoe werkt het?

In de NatuurMEdiatheek is het inspiratiekoffer Circulair Textiel te leen. De lessen, lesideeën en andere inhoud van het koffer die we met de Gemeente Amsterdam ontwikkelden en verzamelden voor dit pakket stellen we hier als download beschikbaar. 

Na inloggen kun je op de lesmateriaal pagina samenvoegingen van diverse documenten downloaden. Je stelt je eigen les of project samen door een keus te maken uit het geheel van lessen en lesideeën.

Voeg ook je eigen materiaal toe om het thema helemaal te laten passen bij jouw klas.

Wil je meer weten? Leen dan onze inspiratiekoffer Circulair Textiel. Hierin vind je -naast deze downloads- extra materialen zoals boeken, exemplaren van hennep, katoen en vs, textiel materiaal, enz.

Doel

Met 12 Inspirerende lessen en Onderzoeksopdrachten:

Voor alle groepen

Les (Spelvorm): van katoenbolletjes naar circulaire jeans

Les: Doorgeven, Ruilen, Repareren en Versieren

Les (Natuur & Techniek): Kleding verven met planten en bloemen

Middenbouw en Bovenbouw

Les (Toekomstkunde): De kledingberg

Les (Handvaardigheid): Jouw kledingkast

Les: Japanse Reparatiekunst

Specifiek Bovenbouw

Onderzoeksopdracht: Hoe wordt een t-shirt gemaakt en wat zijn de gevolgen?

Les (Toekomstkunde): De kledingberg 

Opdracht: De Bosatlas van de Duurzaamheid

Opdracht: Maak een kledingpaspoort

Voelopdracht en groepsgesprek over: Textiele materialen

Les (Natuur & Techniek): Waar is jouw kleding van gemaakt?

Opmerkingen

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Inhoud

Basisscholen uit Amsterdam en leden van de NatuurMEdiatheek vragen we nadrukkelijk hun bestelling via deze site te plaatsen. Overige belangstellenden kunnen hun bestelling doorgeven via dit formulier

Leverancier
ANMEC
Type
Doe-het-zelf lessen
Thema
afval, milieu
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8