<< terug naar het overzicht

Handleiding Botanisch textielverven (download)

Kleding werd lang geverfd met planten en bloemen, totdat we grotendeels overstapten op synthetische verf. In de tussentijd zijn we het kleuren van onze kleding en ander textiel met botanisch materiaal een beetje vergeten, maar het is een veel duurzamer en natuurvriendelijker methode en leuk bovendien. We dragen de kennis daarom graag aan je over, zodat je zelf thuis creatief aan de slag kan gaan! In deze handleiding ontdek je welke planten welke kleuren afgeven, hoe je je textiel hiermee kan verven en welke verfplanten je zelf in je thuisomgeving of bij vrienden en familie in de tuin kan kweken.

Doel

Met deze doe-het-zelf les kun je, afhankelijk van de lesactiviteiten die je zelf kiest, werken aan de doelen:

  • Je leert het (her)kennen van planten en ander organisch materiaal
  • Je leert welk organisch materiaal welke kleuren afgeven
  • Je leert hoe je verf en kleuren kan halen uit organisch materiaal
  • Je leert welke planten je waar kunt kweken

Opmerkingen

De activiteitbeschrijving is te downloaden als bijlage.

Meer weten over ANMEC? Kijk op onze website www.anmec.nl.

Inhoud

In samenwerking met Gift of Colour Zuid-Oost hebben we een handleiding samengesteld met daarin tips & tricks voor het duurzaam en natuurlijk verven van kleding en ander textiel met verfplanten: zoals Vlier, Vlinderstruik of Eik. Verven met natuurlijke materialen is eeuwenoud, door bepaalde planten in water te trekken komen de pigmenten los en hierin kleuren we bijvoorbeeld tshirts, kussenslopen of totebags.

Bij de Gift of Colour (een initiatief van Bloei & Groei en kunstenares Claudy Jongstra) zijn in de zomer van 2022 ongeveer 10 kleurcoaches opgeleid. Onder leiding van een verfexpert worden zij getraind om workshops over het thema te geven. Op 8 oktober j.l. vond een eerste workshop plaats, die wij samen organiseerden. Bijgevoegd staan de foto's van deze eerste workshop. Gemaakt door fotografe Mathilde Lawalata. 

De handleiding Botanisch Textielverven werd meegegeven aan de deelnemers van de eerste workshop om thuis verder aan de slag te gaan, en is nu dus ook online beschikbaar. Veel plezier!

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Leverancier
ANMEC
Type
Doe-het-zelf lessen
Thema
duurzaamheid, milieu, natuur, planten, techniek
Niveau
volwassenen
Plaats
thuis
Informatie
Bekijk bestanden