<< terug naar het overzicht

Handleiding Botanisch textielverven (download)

Kleding werd lang geverfd met planten en bloemen, totdat we grotendeels overstapten op synthetische verf. In de tussentijd zijn we het kleuren van onze kleding en ander textiel met botanisch materiaal een beetje vergeten, maar het is een veel duurzamer en natuurvriendelijker methode. En leuk bovendien. We dragen de kennis daarom graag aan je over, zodat je zelf thuis creatief aan de slag kan gaan! In deze handleiding ontdek je welke planten welke kleuren afgeven, hoe je je textiel hiermee kan verven en welke verfplanten je zelf in je thuisomgeving of bij vrienden en familie in de tuin kan kweken.

Inhoud

In samenwerking met Gift of Colour Zuid-Oost hebben we een handleiding samengesteld met daarin tips & tricks voor het duurzaam en natuurlijk verven van kleding en ander textiel met verfplanten: zoals Vlier, Vlinderstruik of Eik. Verven met natuurlijke materialen is eeuwenoud, door bepaalde planten in water te trekken komen de pigmenten los en hierin kleuren we bijvoorbeeld tshirts, kussenslopen of totebags.

Bij de Gift of Colour (een initiatief van Bloei & Groei en kunstenares Claudy Jongstra) zijn in de zomer van 2022 ongeveer 10 kleurcoaches opgeleid. Onder leiding van een verfexpert worden zij getraind om workshops over het thema te geven. Op 8 oktober j.l. vond een eerste workshop plaats, die wij samen organiseerden. Bijgevoegd staan de foto's van deze eerste workshop. Gemaakt door fotografe Mathilde Lawalata. 

De handleiding Botanisch Textielverven werd meegegeven aan de deelnemers van de eerste workshop om thuis verder aan de slag te gaan, en is nu dus ook online beschikbaar. Veel plezier!

Leverancier
ANMEC
Type
Doe-het-zelf lessen
Thema
duurzaamheid, milieu, natuur, planten, techniek
Niveau
volwassenen
Plaats
thuis
Informatie
Bekijk bestanden