<< terug naar het overzicht

Boomgaard Onderweg

Van productieboomgaard
In maart 2019 begon de opdracht van de gemeente: Een jarenlang bespoten, bemeste en fors gesnoeide laagstamboomgaard beheren ‘zonder kunstmest, zonder gif en voor de gemeenschap.’
Er stonden 800 perenbomen, heel dicht op elkaar. Daar onder en omheen groeide niets als gevolg van langdurige “onkruidbestrijding”. Alles voor zo veel mogelijk peren.

Naar voedselbos
'Natuur’ en ‘diversiteit’ staan voorop. De monocultuur aan perenbomen gaat over naar een grote variatie van fruitbomen: appels, pruimen, mispel, liefst in veel verschillende (oude) rassen. Door de aanplant van bessenstruiken, aardbeien en kruidige gewassen worden ook de lagen onder de boomkruinen benut. De diversiteit zorgt ervoor dat ziekten en plagen minder kans krijgen.

Natuurlijke landschapselementen
Wij produceren voedsel met behulp van de natuur, door de aanleg van een paddenpoel, het planten van streekeigen bomen en bosjes voor insecten en vogels en het inzaaien van bloemenweides. Het gras wordt gefaseerd gemaaid om ook daar zoveel mogelijk beestjes in te laten leven.

Oogst
Vanaf de pruimentijd (begin juli) oogsten we fruit tot in november.
Nu zijn dat vooral nog pruimen en peren. In de toekomst vele soorten appels, bessen, druiven, bramen, vlierbessen, noten etc. Een deel van de oogst wordt verkocht in lokale supermarkten en bij de Punt Arkel. Er is altijd een flinke hoeveelheid voor de voedselbank en natuurlijk voor onze eigen vrijwilligers en vrienden van de boomgaard.

Sap, cider en jam
Van de peren laten we sap persen. Daar worden wat appels uit Natuurtuin de Punt aan toegevoegd voor de smaak. Veel valfruit (pruimen, handperen en stoofperen) gaat naar “Elegast” die er in Wijk bij Duurstede heerlijke cider van maakt. Bij de Punt Arkel verkopen we zelfgemaakte jam van pruimen, peren, bramen en bessen.

Bezoek
Voor uw klas kunnen we een bezoekafspraak maken.
U wordt rondgeleid voor een deskundige vrijwilliger van de boomgaard.
Meer informatie: educatie@ncgorcum.nl

Type
Lessen in Gorinchem en omstreken
Niveau
groep 1 t/m 8
Uitvoering door
Begeleider Natuurcentrum