<< terug naar het overzicht

Soortenschat, kindercanon van de natuur in de Lage Landen

'Soortenschat: Kindercanon van de natuur in de Lage Landen' is een non-fictieboek met een schat aan informatie en illustraties van de flora en fauna in Nederland en België. De natuur heeft zo veel te bieden, maar soms is het lastig om dieren en planten te herkennen. Als je de natuur in gaat, is het alsof je een vreemde taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Maar niet meer na het lezen van 'Soortenschat'!

In deze 'canon van de natuur' leert Geert-Jan Roebers kinderen aanstekelijk en to the point hoe ze de meest in het wild voorkomende planten en dieren van Nederland en België kunnen herkennen. Stap voor stap, met grappige natuurweetjes, tips en trucs, zodat ze ze nooit meer vergeten. De Vlaamse illustrator Pieter Fannes tekent de soorten aantrekkelijk, natuurgetrouw en soms met een flinke dosis humor. Perfect voor activiteiten buiten in buurt en vakantie in eigen land!

Doel

Soortenschat bevat meer dan 100 soorten vogels, planten en meer. Kinderen leren de vaakst voorkomende soorten herkennen en het boek enthousiasmeert om nieuwe onbekende soorten op te zoeken. 

Opmerkingen

Meer weten over ANMEC? Kijk op onze website www.anmec.nl.

Inhoud

Soortenschat is op het eerste gezicht meer een encyclopedie dan een leesboek, want je vindt in dit boek namelijk allemaal planten, vogels, insecten en zoogdieren die je (bijna) overal in Nederland en België tegen kunt komen. Tuurlijk… strandvondsten vind je alleen aan de kust… maar je begrijpt het punt. Ook Geert-Jan Roebers licht het boek in het begin nog even toe:

'In Soortenschat staan ze [de soorten] op een volgorde, omdat het een boek is, maar de soorten zijn allemaal even belangrijk.
Wil je een soort in het echt zien, dan kun je het beste met een buurtsoort beginnen. Die soorten staan – niet helemaal toevallig – vooraan. Maar als je – wel toevallig – morgen een dag naar het strand gaat, begin dan vandaag met een strandvondst. (blz. 9)'

Bij de uitleg zie je echter ook gelijk dat dit een ontzettend leuk boek is om te lezen; en niet alleen maar om iets op te zoeken. Zo heeft Geert-Jan Roebers een zeer originele en daardoor vermakelijke manier om over planten en dieren te schrijven (Een jong lieveheersbeestje lijkt op een pukkelig krokodilletje.) en geeft hij handige en vaak grappige ezelsbruggetjes om de namen te onthouden (Denk bij een paardenstaart aan een raar paard met een kerstboom als staart. Geen gezicht, maar zo onthoud je het wel.) Oké, ze zijn niet altijd even sterk (Egels zitten vol met stekels.. ehm.. juist), maar dat mag de leespret niet drukken.

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Leverancier
ANMEC
Type
Boeken
Thema
biodiversiteit, dieren, landschap, milieu, natuur
Niveau
buitenschoolse opvang, groep 1 t/m 8
Periode
het gehele jaar
Plaats
Materiaal op te halen bij het ANMEC