<< terug naar het overzicht

ZELF KOKEN MET ALMEERSE GROENTEN EN TOMMY TOMATO

Zelf koken met Almeerse groenten en Tommy Tomato
Gezonde voedsel-educatie dmv enthousiasmerende kooklessen

Een volledig verzorgde kookles met alles erop en eraan, dat is wat de SoeperChefs komen brengen. De ingrediënten komen uit de stadstuinderij van Stichting Flevo Campus en Stichting Weerwoud in Almere, uit de eigen achtertuin dus. De SoeperChefs nemen kook- en lesmaterialen mee en dragen hun vakkennis op enthousiaste wijze over op de kinderen. In kleine groepjes leren de leerlingen niet alleen hoe ze heerlijke en voedzame gerechten kunnen bereiden, maar ook over de voordelen van gezond eten en de herkomst van de ingrediënten. De SoeperChefs nemen leerlingen mee op een avontuurlijke reis door hun eigen Almeerse achtertuin en leren zo een wereld aan smaken, texturen en gezond eten kennen. Daarnaast is koken een leuke manier om ook andere vaardigheden te leren, zoals meten en wegen, hoeveelheden berekenen en taakgericht samenwerken. 

Doel:

Leerlingen leren over lokaal voedsel en gezond eten door het te doen en zelf aan de slag te gaan. 

Tijdsinvestering:

Tijdsinvestering:

1,5 uur per 6-9 kinderen - de hele klas komt aan de beurt. Reken erop dat je de hele dag beschikbaar stelt

Verdere benodigdheden:

Voor de leerling:

  • Niets

Voor de school:

  • Water toe- en afvoer
  • Tafel van minimaal 3 strekkende meter
  • Stroompunt(en) voor inductiekookplaten

Inhoud:

1. Introductie

We bespreken wat we gaan doen: we nemen het recept door, verdelen taken en bespreken veiligheid. Ook bespreken we wat voeding voor hun lichaam doet en hoe ons lichaam eten omzet in poep.

2. Voorbereiding

Kinderen krijgen een eigen koksmuts waarop ze hun naam schrijven. Dan trekken we een schort aan, gaan we handen wassen en kunnen we beginnen.

3. Aan de slag

Elk recept is in taken verdeeld. Per koppel of drietal voeren de kinderen de taak uit. Als iedereen klaar is, gaan we aan tafel. 

4. Samen proeven

De kinderen vertellen elkaar welke taak ze hebben uitgevoerd en we voegen alles samen tot één gerecht. Dan is het tijd om te proeven. Hebben we het goed gemaakt? Hoe proeven we ook alweer? En wat doet dit eten met ons fabriekje van binnen? 

5. Opruimen

Afwassen, opruimen en klaarzetten voor de volgende groep.

6. Bakje mee naar huis

Aan het eind van de dag krijgen alle kinderen een deel van wat overblijft mee in een papieren meeneembakje. Zo kan familie ook meegenieten. 

Opmerkingen:

Dit is een samenwerking tussen Stichting Flevo CampusGemeente AlmereStad & Natuur en Tommy Tomato met als doel om basisschoolleerlingen uit Almere enthousiast te maken over gezond en lokaal eten. Kijk vooral de video voor meer informatie: https://youtu.be/2ry4uYlOxaY

nieuw
Organisatie
Tommy Tomato
Type
Doe en beleef in de omgeving van school-gastdocent
Niveau
groep 1 t/m 8
Periode
Tot en met de kerstvakantie 2023
Plaats
Op school
Kosten
Op aanvraag
Kerndoelen
Kerndoel 3: Informatie beoordelen
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Domeinen
Voeding
Gezondheid
21e eeuwse vaardigheden
Samenwerken
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger15. Leven op het land
Trefwoorden
koken
warmelunch
lunch
eten
voedsel
koken
kookworkshop
groente