<< terug naar het overzicht

Kalm aan

Kalm aan bevat 50 verschillende verhalen over de wonderlijke natuur om ons heen. Elk verhaal beschrijft een proces of cyclus van het betreffende dier, een natuurverschijnsel of van een plant. Zo kun je onder andere lezen hoe een bij een bloem bestuift, hoe een vlinder uit de cocon kruipt, waarom mos zo belangrijk is voor het bos, hoe een slang vervelt en hoe een regenboog ontstaat. De prachtige illustraties vertellen het verhaal ook zonder woorden.

Doel

Recensie

Dagelijks zien we de natuur om ons heen en meestal merken we niet het wonderlijke ervan op. Pas als een kind vragen gaat stellen gaan we ons opnieuw verwonderen. Rachel Williams neemt ons mee in de alledaagse prachtige natuur. Freya Hartas heeft ieder verhaal prachtig en gedetailleerd geïllustreerd.

Je kunt dit boek een informatief prentenboek noemen. Ieder verhaal op zich is een infographic. Het is geschikt voor alle leeftijden. Voor de jongere lezers een prachtig kijk- en ontdekboek. Voor de gevorderde lezers geeft de tekst aanvullende kennis en zorgt voor verwondering. Om een indruk te krijgen van dit boek geeft het inkijkexemplaar een goede indruk van de hoge kwaliteit. Rachel heeft haar boek de titel Kalm aan gegeven. Ze doelt hier op het feit dat we zomaar voorbij kunnen gaan aan al die kleine wonderen van de natuur als we alleen maar bezig zijn met onze dagelijkse beslommeringen. Even tijd nemen om naar de natuur te kijken geeft rust. 

Het gedichtje van W.H. Davies als inleiding op het boek laat je op een prachtige manier beseffen dat het de moeite waard is om wel tijd te nemen. Als je de verhalen in dit boek leest en geniet van de illustraties, dan besef je pas hoe mooi onze omgeving is. Ik weet zeker dat ik de volgende keer een spinnenweb laat zitten en ik ga dan rustig kijken of ik kan ontdekken of de spin zijn eigen web opeet! 

Opmerkingen

Wil je meer lesideeën over dit boek, Ga naar: 

https://www.kinderboekenjuf.nl/ideeen-mini-leesles/middenbouw/kalm-aan/

Inhoud

Dit boek is zeer geschikt voor alle groepen van de basisschool, maar ook volwassenen kunnen genieten van de verhalen en de illustraties die je niet los van elkaar kunt zien. Het is daarom aan te bevelen als je het boek op school gebruikt om de betreffende bladzijde te tonen op je digibord. De vele verhalen zijn bij verschillende projecten te gebruiken. Ook kun je zomaar tussendoor eens een verhaal voorlezen en laten zien. Je blijft je verwonderen en je kunt samen met de kinderen de rust die het boek uitstraalt ervaren.

Leverancier
ANMEC
Type
Boeken
Thema
biodiversiteit, landschap, milieu, natuur, planten
Niveau
buitenschoolse opvang, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, speciaal onderwijs, volwassenen