<< terug naar het overzicht

Kalm aan en kijk om je heen

Kalm aan… en kijk om je heen

Overal om ons heen gebeuren wonderen. Sommige van de meest magische momenten kun je niet zomaar zien en zijn daardoor makkelijk te missen. Of ze zijn te ver weg en vinden plaats op plekken waar de kinderen niet makkelijk kunnen komen.

In het boek wordt de tijd vertraagd, zodat de kinderen plaatje voor plaatje kunt meemaken hoe bijvoorbeeld een ster wordt geboren, hoe een fossiel zich vormt of hoe zandduinen door de woestijn reizen. In totaal zijn er veertig verschillende natuurverwonderverhalen. Ze zijn werkelijk prachtig geïllustreerd door Grace Helmer.

Deze verhalen zijn net wat onbekender (staan wat verder van de belevingswereld af), dus wat meer voor oudere kinderen geschikt. Het eerste deel is ook voor de onderbouw geschikt. Daar gaat het bijvoorbeeld over een een kuiken die uit zijn ei komt of een vlinder die ontpopt.

Doel

Je kunt het boek op allerlei manieren inzetten in de klas.

  • De wonderen zijn heel geschikt om als kijkplaat te gebruiken. Bijvoorbeeld als je een les geeft rondom de woestijn of de noordpool.
  • Wat is jouw favoriete natuurwonderverhaal? Kun je hier een schilderij bij maken? Of het fotograferen?
  • In het boek staat ook veel informatie. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een stappenplan maken bij het ontstaan van een lawine of hoe een ster wordt geboren. Hierbij leren ze informatie uit een tekst te halen.
  • Je kunt ook elke dag of om de paar dagen een natuurwonderverhaal centraal zetten. Laat de illustraties zien en kinderen hun ervaringen erover delen. Ze gaan zo met hele andere ogen naar de natuur kijken en zullen zich meer gaan verwonderen.

Al met al een prachtig geïllustreerd kijk- en leerboek. Zowel voor thuis als op school heel goed in te zetten. Het is echt een boek dat je standaard op de boekenstapel moet hebben liggen, zodat je het er snel bij kunt pakken.

Leverancier
ANMEC
Type
Boeken
Thema
biodiversiteit, landschap, natuur, planten
Niveau
buitenschoolse opvang, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, volwassenen