<< terug naar het overzicht

Buitenlestraining in het Amsterdamse Bos

Ben jij leerkracht basisonderwijs in Amsterdam (metropoolregio) of Pabo student in Nederland? Ben je graag buiten in de natuur en geïnteresseerd in buitenonderwijs & natuureducatie? Geef je dan op voor de gratis Buitenlestraining in het Amsterdamse Bos. Je kunt je inschrijven tot en met 10 maart 2024. Er is plaats voor 20 deelnemers.

Inhoud
Buitenonderwijs is onderwijs dat plaatsvindt in de buitenlucht, echt buiten in de natuur. Het gaat niet om ‘even’ een lesje geven, maar over het besteden van een dagdeel in de natuur, waarbij verschillende thema’s die je normaal gesproken in de klas leert nu met behulp van de natuur aan bod komen.

In 4 workshops leer je:

 • om je eigen programma samen te stellen en te geven aan je eigen groep op de Buitenlesdag 5 juni 2024 in het Amsterdamse Bos. Om vervolgens in elke (Amsterdams) groengebied les te kunnen geven.
 • de leerdoelen van jouw school te verwerken in buitenlessen.
 • hoe je buiten in de natuur een dagdeel besteedt, waarbij verschillende vakgebieden vakoverstijgend aan bod komen. Niet met behulp van werkbladen en boeken, maar door gebruik te maken van de natuur.
 • te vertrouwen op je eigen competenties voor het lesgeven in de natuur en handvatten om dit verder te ontwikkelen.

Wat vragen we van jou?
Deelname is GRATIS. Wel vragen wij jouw tijd en betrokkenheid. Je volgt alle 4 de workshops én vervolgens neem je deel met je eigen groep aan het Buitenlesdag event in het Amsterdamse Bos op 5 juni. Ook ben je bij de terugkomdag en word je uitgenodigd onderdeel te worden van het groen educatief leernetwerk van ANMEC. 

De training is ontwikkeld door Katja van Dalen van NatuurlijkBegaafd en buitenlesleerkracht van het jaar 2022 Tine Nieboer. In 2023 vond een eerste pilot plaats. Deze tweede editie wordt verzorgd door Katja van Dalen en Louise Ruys, montessorileerkracht en duurzame docent 2022. 

Waarom bieden we dit aan
De natuur heeft superkrachten! Kinderen die leren in de natuur zijn socialer, creatiever, beweeglijker en ervaren minder stress. Het Groen Educatief Leernetwerk Amsterdam (GELA) zet zich daarom in, om samen met educatief professionals te zoeken naar manieren om kinderen weer te laten leren van en spelen in de natuur. Eén van die manieren is meer buitenles geven. Buitenles geven is anders dan binnen. De grenzen van het klaslokaal vallen weg, er is letterlijk meer ruimte en de natuurlijke omgeving is heel contextrijk. 

Het Amsterdamse Bos heeft als stadsbos een essentiële betekenis voor de regio. Als longen van de stad, voor biodiversiteit en klimaatadaptatie en voor de broodnodige rust en recreatie. Het Bos is er niet alleen nu, maar ook voor de toekomst. We investeren op verschillende manieren in die toekomst. In beheer en onderhoud, maar ook door educatie. In buitenlessen bouwen kinderen spelenderwijs een band op met de natuur, waarvan zij zelf de waarde ontdekken.

Van Nationale Buitenlesdag tot Week van de Natuur
De training start in de Buitenlesweek en wordt afgesloten met een buitenlesochtend in de Week van de Natuur, beide campagnes van IVN Natuureducatie. 

Deelnemen
Aanmelden kan tot 10 maart 2024 via dit formulier

Uit alle aanmeldingen kiezen wij de definitieve groep deelnemers. Uiterlijk 14 maart hoor je of jij tot de gelukkigen behoort. De training gaat door bij minstens 10 deelnemers. 

Belangrijke data om alvast te blokken in je agenda

Programmaonderdeel -  Datum

 • Sluiting inschrijving: 10 maart 2024
 • Bekendmaking deelnemers: 14 maart 2024
 • Trainingsmiddag 1: 10 april 2024 
 • Trainingsmiddag 2: 24 april 2024 
 • Trainingsmiddag 3: 15 mei 2024 
 • Trainingsmiddag 4: 29 mei 2024 
 • Buitenlesochtend: 5 juni 2024
 • Terugkomdag: 9 oktober 2024

Voor meer informatie, neem contact op met Elena Francissen

Deelnamevoorwaarden Buitenlestraining Amsterdamse Bos 

Doel

Leerkrachtcompetenties voor het lesgeven in en met de natuur (verder) ontwikkelen.

Type
Bijeenkomst
Thema
natuur
Niveau
groep 1 t/m 8, volwassenen
Plaats
Amsterdamse Bos
Kosten
deze training twv €580,- wordt je gratis aangeboden op voorwaarde van deelname aan het complete programma
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding