OP REIS MET DE RADIJS (OP SCHOOL)
Wat gebeurt er met je klokhuis, bananenschil of restje groente als je het weggooit? Veel resten van groente, fruit en ander eten komen bij het restafval terecht. Dat is zonde! Laat het veranderen in voeding voor nieuwe planten.
Tijdens de les ‘Op reis met de radijs’ ontdekken kinderen de waarde van groente-, fruit- en etensresten. In plaats van bij het restafval gooien, is er compost van te maken. De kinderen worden échte gfe-ambassadeurs. Klaar om hun huisgenoten te informeren en ‘mee te nemen’ in het scheiden van afval.
De kinderen starten met het proeven van een radijs en het ‘bekijken’ van het verteringsproces van het blad. Stap-voor-stap doorlopen ze daarna de hele cyclus van het composteren tot het groeien van een nieuwe radijs. In de les is ook aandacht voor andere soorten afvalstromen waardoor inzicht ontstaat in het eigen handelen.
Deze les is speciaal ontwikkeld in opdracht van en in samenwerking met gemeente Rotterdam/Stadsbeheer. De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.
Doel:
Aan het einde van de lescyclus begrijpen de leerlingen het belang van composteren en leren ze hoe ze groente-, fruit- en etensresten kunnen omzetten in compost. Ze zijn zich bewust van hun rol in het verminderen van afval en kunnen actief bijdragen aan het scheiden van gfe (groente-, fruit- en etensresten) en andere afvalstromen.
Tijdsinvestering:
75 minuten
Verdere benodigdheden:
Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:
Leslocatie
Deze les vindt plaats op je eigen school.
Opmerkingen:
Deze les wordt gegeven in de periode januari t/m juli en is op je eigen school.