NATUURLIJK SLIM OP DE BLIJDE WEI
Op welke manier beschermen dieren zich tegen een flinke regenbui? Wat voor een slimmigheid kunnen wij afkijken van brandnetels en muggen? In de natuur hebben planten en dieren vaak verrassend slimme oplossingen voor problemen. Wij mensen kunnen nog heel leren van de natuur.
Tijdens de les ‘Natuurlijk slim!’ ontdekken de kinderen dat technieken die wij mensen gebruiken vaak geïnspireerd zijn op de natuur. Denk aan bijvoorbeeld het gebruik van klittenband. Ze werken samen in groepjes aan het vinden van een oplossing voor een geschetst probleem. Daar is natuurlijk wel eerst wat onderzoek voor nodig.
Het onderzoek vindt plaats op de stadsboerderij. Beter gezegd, de kinderen mogen gaan spieken bij de bomen, planten en dieren die er leven! Hoe gaan die met een soortgelijk probleem om? Hebben de schapen misschien een oplossing? Met de inspiratie die ze hebben gevonden, ontwerpen ze een oplossing voor hun probleem. Bewondering voor de natuur is tijdens deze les onvermijdelijk.
De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.
Lescyclus
Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding op school, de les op de stadsboerderij en de verwerking achteraf op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.
Doel:
Aan het einde van de lescyclus weten leerlingen wat biomimicry is en kunnen ze voorbeelden hiervan geven bij planten en dieren op de stadsboerderij. Ze hebben ervaren hoe zij zelf deze idee?n kunnen gebruiken in een ontwerpproces.
Tijdsinvestering:
75 minuten
Verdere benodigdheden:
Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:
Leslocatie
De Blijde Wei – Prins Alexander
T: 010-4567616
E: [email protected]
Zet uw navigatie voor zowel openbaarvervoer als auto op Kikkerpad, Rotterdam.
Parkeer bij de houten kip vooraan het Kikkerpad en loop vervolgens 300 meter naar de boerderij.
Het Kikkerpad is alleen opengesteld voor leveranciers en invaliden-parkeerkaarthouders.
Opmerkingen:
Deze les vindt plaats in Periode 5 - mei t/m juli 2026