Catalogus
terugterug naar het overzicht

LESKIST DIEREN EN HUN OMGEVING

Kluts is een aansprekende leskist, met het thema 'leefomgevingen'. Aan de hand van acht (knuffel)dieren worden op een toegankelijke manier evenzoveel leefomgevingen geïntroduceerd aan de kinderen. 

Op een zekere dag staan in de klas acht verschillende dieren uit acht verschillende landschappen. Aan elk dier hangt een kaartje met de tekst ‘ik ben de kluts kwijt’. Uit de introductiebrief blijkt dat de dieren op school zijn afgeleverd en dat ze helemaal in de war zijn. Ze weten niet waar ze wonen, wie hun buren zijn, voor wie ze op moeten passen, wat ze graag lusten, hoe ze hun nestje moeten bouwen enzovoorts. Kunnen de leerlingen de dieren helpen om de ‘kluts’ weer terug te vinden?
De kinderen hebben het landschap waar vos woont nagebouwd.
Ze schreven vos een brief over wat hij graag lust. En ze zochten uit hoe vos een vrouwtje kon versieren. Maar hij weet nog niet hoe zijn nest er uit ziet. De leerlingen willen hem graag helpen.
Andere groepjes zijn bezig met andere dieren. Duif voelt zich al weer helemaal thuis bij de snackbar in het winkelcentrum. De bosuil weet weer dat hij ’s nachts op jacht gaat. Bij de maquette staat een cd-speler waaruit het geluid van de uil klinkt.

Organisatie
CNME de Zwanebloem / ODMH
Type
Leskisten
Niveau
groep 5, groep 6
Periode
hele jaar
Plaats
op school
Kosten
€12,50 incl. BTW
Kerndoelen
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Domeinen
dieren
Trefwoorden
Biotoop
dieren
afbeelding