Catalogus
//end if youtubeid
terugterug naar het overzicht

WEERONDERZOEK OP DE ZWANEBLOEM

Tijdens de les Weeronderzoek gaan de kinderen als 'echte' wetenschappers zelf onderzoek doen en zo het weer leren begrijpen. In een demonstratiepracticum gaan ze dieper in op het begrip Luchtdruk. Daarna krijgen de leerlingen uitleg over de meetinstrumenten van het binnen- en het buitenweerstation. Ook mogen ze zelf waarnemingen doen over het weer op het terrein van de kinderboerderij. Een echte natuur en techniek les!

Sinds vele jaren wordt het weer op de kinderboerderij op een professionele manier gemeten. Windkracht, windrichting, windstoten, luchtdruk, relatieve vochtigheid, temperatuur, neerslag en dergelijke kunnen worden gemeten met goede apparatuur. Leden van de Weerclub Gouda verzamelen gegevens over het weer. Deze zijn te zien in de kantine van de kinderboerderij.

Een groot deel van de waarnemingen kan in de kantine van de boerderij worden gedaan, bij het binnenweerstation. De meetgegevens van de diverse instrumenten worden bewaard en zijn via een computerprogramma voor de leerlingen zichtbaar gemaakt op een beeldscherm.

In de boomgaard naast de moestuin staat verder een echte weerhut met precisiethermometers en andere apparatuur. Er is ook een grondweerstation waar de grondwaterstand en de bodemtemperatuur kunnen worden gemeten. In de educatieve tuin is een hoekje met weerplanten. Dit zijn planten die op een bepaalde manier reageren op het weer. Een bekend voorbeeld is de zonnebloem die de zon volgt.

Tijdsinvestering:

2 uur incl. 15 min pauze

Organisatie
CNME de Zwanebloem / ODMH
Type
Lessen en excursies
Niveau
groep 7, groep 8
Periode
september t/m februari
Plaats
Weerstation bij CNME de Zwanebloem
Kosten
€ 25,- incl. BTW
Kerndoelen
Kerndoel 43: Weer en klimaat
Trefwoorden
weer
luchtdruk
wolken
techniek
afbeelding