<< terug naar het overzicht

Kaas maken

van koe tot kaas

Kaas koop je in de winkel of bij de kaasboer, maar hoe wordt die kaas eigenlijk gemaakt? En wat zit er precies in?

Met deze leskist maken de leerlingen kennis met het ambacht kaas maken. Ze leren welke ingrediënten nodig zijn om kaas te maken en waar deze ingrediënten vandaan komen. Tijdens gaan de leerlingen echt aan de slag met het maken van kaas. Als alle stappen goed bewandeld worden, heb je aan het eind van de les een zelfgemaakt mini-kaasje.

Kijk alvast de video van Het Klokhuis: 
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/457/Kaas

Doel:

De leerlingen;

  • weten hoe kaas gemaakt wordt en welke ingrediënten daarbij nodig zijn
  • weten welke dieren melk geven en waarom
  • kunnen zuivelproducten opnoemen
  • zijn zich bewust van de zorg die nodig is bij het produceren van voedsel

Tijdsinvestering:

75-100 minuten

Verdere benodigdheden:

Waar je zelf voor moet zorgen:

  • Een paar pakken melk
  • Een grote pan van minimaal 5 liter (die kun je eventueel ook bij De Papaver lenen, geef dit dan even door in de reservering)

Het stremsel komt uit de koelkast, dit wordt apart meegegeven. Koel bewaren!

Inhoud:

Handleiding, werkbladen, receptenboekjes, draaiboek kaas maken, Dvd's, melkbad/voedselcontainer, kaaspers, pekelbad, contragewicht (2 kg), plastic kaasvaatjes, zeef, rongelsnijder, lepels, maatbeker, injectiespuit, thermometer. Los erbij: kaaspers en STREMSEL (dit moet in de KOELKAST worden bewaard).

Voor een grote pan, 5 liter melk en karnemelk moet je zelf zorgen.

in de klas
Leverancier
Duurzaamheidscentrum De Papaver
Type
Lespakket
Niveau
groep 7, groep 8
Periode
hele jaar
Uitvoering door
leerkracht
Kosten *
Scholen binnen gemeente Delft & Pijnacker Nootdorp: €0,- Buiten deze regio: € 25,-

* Voor scholen uit Delft en Pijnacker-Nootdorp is een deel van het NME-aanbod gratis. Lees hier verder