<< terug naar het overzicht

Alles voor een pannenkoek

Van herkomst tot opeten!

Pannenkoeken bakken en eten is een feestje!

Aan de hand van ‘Het Pannenkoekenboek’ ontdekken de leerlingen wat je nodig hebt voor het bakken van een pannenkoek en hoe je aan deze producten komt (vroeger en nu). Ze gaan zelf pannenkoeken bakken en proeven. Ook leren ze wat er in je lichaam gebeurt met de pannenkoek. 

Opzet van de lesactiviteiten

De activiteiten zijn opgedeeld in klassikale activiteiten, activiteiten in een kleine groep en activiteiten voor het werken in hoeken. De activiteiten zijn verdeeld over 3 delen, met elk een ander onderwerp. In het eerste deel wordt er gekeken waar eieren, melk en meel vandaan komen. Het Pannenkoekenboek is hierbij de leidraad. In het tweede deel doorlopen de leerlingen de stappen van het pannenkoeken bakken en eten. In het derde deel ontdekken de leerlingen wat er met de pannenkoek in je lijf gebeurt als je deze hebt opgegeten. Welk beleg is gezond en wat kan je beter niet te vaak of te veel eten? De leerkracht is uiteraard vrij om een eigen tijdsplanning te maken en de werkvormen zo nodig aan te passen. 

Doel:

De leerlingen kunnen:

• uitleggen dat een ei van een kip komt, meel van het graan en melk van de koe;

• vertellen dat de kip, koe en graan op de boerderij gehouden / geteeld worden;

• in eigen woorden vertellen wat het verschil tussen bloem en (volkoren)meel is;

• hun eetgewoonten verwoorden m.b.t. pannenkoeken eten;

• plezier beleven aan het gezamenlijk pannenkoeken eten in de klas;

• de verschillende geuren en smaken van pannenkoeken herkennen en verwoorden;

• vertellen dat pannenkoeken vaak bij een speciale, feestelijke gelegenheid horen;

• twee voorbeelden noemen van ‘pannenkoeken’ uit andere landen;

• in eigen woorden vertellen dat je eten (in de vorm van regelmatige maaltijden) nodig hebt om te bewegen en te groeien;

• vertellen dat er verschil is tussen eten om te snoepen en eten om te groeien. 

Tijdsinvestering:

1-4 lesuren. De activiteiten kun je naar eigen voorkeur verdelen over de week.

Inhoud:

Het lespakket bestaat uit een handleiding en alle materialen die nodig zijn om de lessen uit te voeren. Wil je zelf voor onderstaand boodschappenlijstje zorgen?

• Eieren

• Melk

• Meel

• Vloeibare margarine of olie

• Keukenpapier

• Lijm of plakband

• Stoepkrijt

• Optioneel: Pannenkoeken uit andere landen (wrap, roti etc.)

in de klas
Leverancier
Duurzaamheidscentrum De Papaver
Type
Lespakket
Niveau
groep 1, groep 2
Periode
Hele jaar
Plaats
In de klas
Uitvoering door
Leerkracht
Kosten
Gratis voor scholen in Delft en Pijnacker-Nootdorp. Buiten deze regio: € 35,-
Kerndoelen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Informatie
Bekijk bestanden