Catalogus
terugterug naar het overzicht

LESKIST ENERGIEKE SCHOLEN

Bij het project Energieke scholen gaan basisschoolleerlingen aan de slag met energie en binnenmilieu om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken. De leerlingen werken in 6 teams, kleine groepjes, die elk onderzoek doen naar één van de aspecten die te maken hebben met de kwaliteit van het binnenmilieu (luchtkwaliteit, stof en geluid) en het energiegebruik (verlichting, apparaten, verwarming en isolatie). Ze gaan op pad binnen de school om vragenlijsten in te vullen, maar ook om met behulp van meters te meten (CO2 meter, energiemeter, thermometer, luxmeter en decibelmeter) en interviews te houden met de leerkracht of de directeur. Alle materialen bevinden zich in de leskist energieke scholen.

De leerlingen werken hun bevindingen uit in tips en tops op het niveau van de klas en van de school. De eerste presenteren ze aan hun klasgenoten, de laatste kunnen ze desgewenst presenteren aan het schoolbestuur of de gemeenteraad. De ervaring leert dat leerlingen zeer gemotiveerd zijn om na afloop van het project gedragsveranderingen door te voeren. 

Tijdsinvestering:

Het project kan uitgevoerd worden in 3 tot 5 lessen van 1 uur. Gedurende 6 weken is de leskist Energieke scholen met de handleiding, teamopdrachten en meters ter beschikking van de school.

Organisatie
CNME de Zwanebloem / ODMH
Type
Leskisten
Niveau
groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, voortgezet onderwijs (onderbouw)
Periode
hele jaar
Plaats
op school
Kosten
€12,50 incl. BTW
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 45: Technische oplossingen
Trefwoorden
energiebesparing
duurzaamheid
afbeelding