Catalogus
terugterug naar het overzicht

LESKIST SMAAK

De smaakleskist is zinnenprikkelend, speels en praktisch. Smaak staat voorop in het programma. Kinderen doen smaakproefjes, worden zich bewust van hun eigen smaak en factoren die daarop van invloed zijn. Hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en hun voedingskennis wordt spelenderwijs verbeterd.

Binnen Smaaklessen komen 3 pijlers aan bod:

Smaak
Wat is Smaak? Welke zintuigen spelen een rol? Hoe wordt smaak beïnvloed door culturele, emotionele en psychologische factoren?

Eten en Gezondheid
Kinderen kijken naar hun eigen eetpatroon en wat ze nodig hebben. Wat is gezond en wat niet? Hoe zijn eten en bewegen met elkaar verbonden?

Voedselkwaliteit
Waar komt ons voedsel vandaan en hoe wordt het geproduceerd? Wat zegt een verpakking? Hoe moet je voedsel bewaren? Hoe zit het met dierwelzijn?


 

Doel:

WAAROM SMAAKLESSEN?
Eten is kiezen! En we leven in een maatschappij waarin veel te kiezen valt. Eten we vegetarisch of vlees? Halen we patat of maken we zelf wat klaar? Neem ik een appel of een koek mee naar school? Les ik mijn dorst met cola of met water? 

Smaaklessen wil leerlingen een positief gevoel geven bij voedsel. Vanuit dat gevoel wordt het interessanter om nieuwe producten en smaken te ontdekken. Een kind dat positief staat tegenover eten, wil er ook meer over weten! Smaaklessen hoopt dat kinderen zo, vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid, leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.

Onze voedselkeuze bepaalt in belangrijke mate onze gezondheid. We maken echter niet altijd de verstandigste keuze. Zelfs al weten we wat gezond eten is, dat betekent nog niet dat we dit ook daadwerkelijk doen! We koken niet vaak zelf en bij veel gemaksproducten is niet meer te zien waar het voedsel vandaan komt. Ook baren ziektes van onze veestapel, zoals BSE of vogelgriep, ons soms zorgen.

Opmerkingen:

Geschikt voor BSO en KDV

Organisatie
CNME de Zwanebloem / ODMH
Type
Leskisten
Niveau
buitenschoolse opvang, groep 1 t/m 8, voortgezet onderwijs (onderbouw)
Periode
hele jaar
Plaats
op school
Kosten
€12,50 incl. BTW
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Domeinen
voeding
Trefwoorden
voeding
smaak
afbeelding