Leskist Plasticsoep = linke soep!

De Groene Belevenis

Informatie

Type leskist  
Omschrijving

Plastic is een prachtig product: het is licht, goedkoop en in alle vormen te maken.

Toch zitten er ook veel nadelen aan plastic. Het traditionele plastic wordt gemaakt van aardolie. Dit is een fossiele grondstof die opraakt.

Bij de verbranding van plastic komen giftige stoffen vrij.

Plastic verteert niet. Er verdwijnt veel plastic via het riool en de sloot naar zee waar het vervolgens naar de oceaan drijft. In de Atlantische oceaan is een plastic eiland ontstaan, zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen. Dit eiland wordt de plastic soep genoemd.  Grote zeedieren en vogels krijgen stukken plastic binnen waarin ze verstrikt raken of stikken. In de Noordzee heeft 95% van de zeevogels plastic in hun lijf.

Door licht en verwering valt plastic uiteen in deeltjes (kleiner dan 3mm), maar het verdwijnt niet. Deze kleine deeltjes worden microplastics genoemd.

Microplastic komen ook in het water doordat ze aan verzorgingsproducten (zoals scrubs) zijn toegevoegd en doordat ze loskomen als synthetische kleding wordt gewassen in de wasmachine.

Vissen krijgen ongemerkt de microplastics binnen. Vervolgens krijgen wij de microplastics ook binnen door het eten van vis.

We hebben dus een probleem!

Doel

De leerlingen:

  • ontdekken dat er zetmeel zit in meelsoorten die afkomstig zijn van aardappel, mais, rijst en tarwe.

  • ontdekken / lerendat er alternatieve, groene grondstoffen zijn voor plastic.

  • leren wat de voor- en nadelen en eigenschappen zijn van (bio)plastic.

  • leren dat bioplastic geen afval is. Het kan volledig verteren en weer opgenomen worden in de kringloop en is dus beter dan gewone plastics.

  • tonen aan dat er in sommige verzorgingsproducten microplastics zitten die via het afvoerputje in de zee terecht komen.

  • verwerken de opgedane informatie door het maken van poster.

  • denken na over hun handelingsperspectief.

Periode hele jaar
Niveau groep 7 - 8
Uitleentermijn 3 weken
Inhoud

Kennis verwerven over soorten plastic door observatie en experimenten. Dit past goed bij techniekonderwijs,
Leren dat er keuzes gemaakt kunnen worden bij aanschaf van producten voor milieuvrioendelijke plastics, de zogenaamde biobased plastics. Deze zijn in tegenstelling tot plastics die geproduceerd worden uit fossiele grondstoffen, geen belasting voor het milieu.
Om aan te tonen dat bioplastics gemaakt zijn van zetmeel, leren ze die stof aan te tonen.
Verder ontdekken de leerlingen dat er wel en niet afbreekbaar plastic is. Ook leren ze wat microplastics zijn en welk nadeel die hebben, bijvoorbeeld voor het ontstaan van plasticsoep.
In de lesbeschrijving staan links naar informatieve filmpjes.

Uitvoering door leerkracht

Reserveren bij De Groene Belevenis

nmegids

De activiteiten en materialen in onze catalogus zijn te reserveren via onze digitale catalogus. Hiervoor heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Basisscholen in onze regio hebben deze gegevens al eerder ontvangen.
Als u van buiten onze regio komt of niet binnen onze standaard doelgroep valt kunt u mogelijk niet al onze producten reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

bekijk rooster  reserveer dit item bekijk catalogus