Groene energie groep 7 t/m 8

ANMEC

Informatie

download de handleiding/bijlage...
Type Lesmateriaal  
Omschrijving

Met de opdrachten in de leskist Groene Energie leren de leerlingen meer over zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Het lesmateriaal zit in zes kistjes. Met elk kistje kunnen 4-5 leerlingen een experiment doen. Bij die experimenten staan zelfdoen, ervaren en beleven van groene energie centraal.

  • 2 groepen gaan propellerbladen maken voor een windmolen die vervolgens de lampen moet laten branden. Kun je de bladen daarna nog verbeteren voor een hogere opbrengst? Een andere vorm? Meer of minder bladen? En waar zet je die molens dan neer in Nederland?
  • 2 groepen gaan met een handpomp aardwarmte naar de verwarming van het huis pompen en ja, de temperatuur stijgt. Door het huis te isoleren kun je vervolgens de opbrengst vergroten. Welk groepje heeft de hoogste opbrengst?
  • 2 groepen gaan bepalen hoe schuin de zonnecellen op het dak moeten staan. Wat is de beste stand van de panelen in de winter, zomer herfst of lente op verschillende momenten van de dag?

Alle resultaten komen vervolgens samen, als elke groep haar bevindingen aan de hand van een vragenlijstje met de klas deelt.

Daarmee is het een echte doe-activiteit. De opdrachten worden begeleid door een strak stappenplan op papier. Tegelijkertijd krijgt de creativiteit wel ruimte. En zijn er talloze mogelijkheden om verder te gaan. Niet alleen voor snelle leerlingen. Met opdrachten voor de kinderen die eerst doen en dan pas denken en andere opdrachten voor leerlingen die op het vwo aankoersen en iets meer abstractie aankunnen.

afbeelding
Doel

Met drie experimenten leren de leerlingen meer over opwekken van duurzame energie: zonne-energie, windenergie en aardwarmte.

Periode hele jaar door
Niveau Basisonderwijs groep 7,groep 8 ; VMBO 1
Inhoud

Dit materiaal bestaat uit 6 kistjes, een ventilator en twee emmers. Elk kistje bevat alle materialen om één experiment uit te voeren met een groepje van 4-5 leerlingen. 

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Opmerkingen

Alles bij elkaar neem je de leskist Groene Energie niet even op de fiets mee. Het past wel in een flinke bakfiets of auto. Heb je onvoldoende laadruimte of ben je niet in de gelegenheid het materiaal zelf op te halen en/of terug te brengen, informeer dan naar onze bezorgservice.

Meer weten over ANMEC? Kijk op onze website www.anmec.nl.

 
Plaats Materiaal op te halen bij het ANMEC  

Reserveren bij ANMEC

nmegids

De activiteiten en materialen in onze catalogus zijn te reserveren via onze digitale catalogus voor mensen die wonen, werken of studeren in Amsterdam. Hiervoor heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Amsterdamse basisscholen hebben deze gegevens ontvangen van de Gemeente Amsterdam, team Schooltuinen/NME. Andere gebruikers hebben deze ontvangen via ANMEC (na registratie).

Als je niet binnen onze standaard doelgroep valt kun je niet online reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

reserveer dit item bekijk catalogus