Helaas is het op dit moment, vanwege COVID-19, niet mogelijk in te schrijven voor deze populaire les.
Beleef de Weg van het Water! Wat moet je in huis hebben als er een dijkdoorbraak is? Hoe wordt vies water weer schoon? En kun je uit poep energie maken? De Aquaramales laat leerlingen kennis maken met de hele weg van het water. De waterkringloop en waterketen tot en met het zelf voorbereid zijn op een overstroming. De leerlingen gaan in groepjes door het Aquarama en maken opdrachten in het bijbehorende lesboekje.
Niveau
Groep 5, 6, 7 en 8
Locatie
Aquarama
Periode
Het hele jaar
Bij de bijen op bezoek
Omschrijving
Helaas is het niet meer mogelijk in te schrijven voor deze populaire les.
Bijen, hommels en zweefvliegen zijn onmisbaar voor de bestuiving van veel groente- en fruitsoorten. En zonder honingbijen ook geen honing. In deze les maken de leerlingen kennis met het leven van bijen en met bloemen in de tuin en leren ze waarom ze niet zonder elkaar kunnen.
Niveau
Groep 5 en 6
Locatie
Leslokaal Stadsboerderij en Bijenstal
Periode
Juni 2021
Dierenles
Omschrijving
De Dierenles laat de leerlingen kennismaken met kleine huisdieren zoals muizen, kippen, ratjes en konijnen. De kinderen bekijken het gedrag van de dieren; hoe eet een muis? Hoe snuffelen ratjes? En de kinderen bekijken het uiterlijk van de dieren. Hoe voelt de vacht van een konijn, hoeveel tenen heeft een kip en zitten er nageltjes aan?
Niveau
Groep 1 en 2
Locatie
Leslokaal Stadsboerderij
Periode
November en december 2020
Draai je wijzer
Omschrijving
Helaas is het op dit moment, vanwege COVID-19, niet mogelijk in te schrijven voor deze populaire activiteit.
Met het spel Draai je wijzer onder je arm leer je het hele terrein van Weizigt kennen door je neus, je oren, je vingers en je ogen te gebruiken.
Niveau
Groep 1 t/m 4
Locatie
Klimaatzone Stadsboerderij en het terrein van Weizigt
Periode
September en oktober 2020 en april tot aan de zomervakantie 2021
Energie? Natuurlijk duurzaam!
Omschrijving
In deze les maken de leerlingen kennis met duurzame energie en leren ze hoe ze energie kunnen besparen. De leerlingen gaan actief aan de slag met zes verschillende proeven en opdrachten bij Weizigt. Zo kunnen ze op de energiefiets testen hoeveel energie ze zelf kunnen maken, werken met speelgoed op zonne-energie, leren hoe een windmolen energie opwekt, welke lamp het meest energiezuinig is en hoe isolatie werkt.
Niveau
Groep 5, 6, 7 en 8
Locatie
Leslokaal Stadsboerderij en voorbereiding op school
Periode
Januari en februari 2021
Kleine Beestjes
Omschrijving
Helaas is het niet meer mogelijk in te schrijven voor deze populaire les.
Overal leven kleine diertjes. Zo op het oog zie je de kleine bewoners niet. Ze leven op allerlei verscholen plekjes. In de Kleine Beestjes les onderzoeken de leerlingen welke kleine beestjes er op en in de bodem leven en wat hun rol is in de kringloop van de natuur. Na de les laten we de beestjes weer vrij.
Niveau
Groep 3, 4, 5 en 6
Locatie
Leslokaal Stadsboerderij en Kleine Beestjestuin
Periode
Maart en april 2021
Kleurenganzenbord
Omschrijving
Helaas is het op dit moment, vanwege COVID-19, niet mogelijk in te schrijven voor deze populaire activiteit.
De grote kleurendobbelsteen bepaalt wat de leerlingen ontdekken over de dieren en het leven op de Stadsboerderij. Alle aspecten van de dieren komen aan bod: waar slapen of schuilen de dieren? Welk geluid maken ze? En welk dier is je lievelingsdier?
Niveau
Groep 1 en 2
Locatie
Klimaatzone van de Stadsboerderij
Periode
September en oktober 2020 en april tot aan de zomervakantie 2021
Lente: "Alles draait om de zon!"
Omschrijving
Helaas is het op dit moment, vanwege COVID-19, niet mogelijk in te schrijven voor deze populaire les. De leerlingen onderzoeken tijdens deze les met denk- en doe-opdrachten wat er in de natuur gebeurt in de lente. Centraal staat de zon, die voor steeds langere dagen en hogere temperaturen zorgt en daarmee de lenteverschijnselen aanjaagt.
Thema's die aan bod komen zijn: vogels nestelen, knoppen springen open, planten groeien, zaden ontkiemen en insecten ontwaken.
De klas kan worden opgedeeld in maximaal 6 groepjes.
Ieder groepje heeft een begeleider nodig die ze ondersteunt bij het uitvoeren van alle opdrachten.
Niveau
Groep 5 en 6
Locatie
Duurzaamheidscentrum Weizigt
Uitvoering door
leerkracht en ouders
Tuinles
Omschrijving
In de supermarkt kun je voorverpakte groenten kopen, maar weet je ook hoe ze eruit zien voordat ze geoogst zijn? En wat komt er allemaal bij kijken voordat het zover is? In de tuin van Weizigt gaan de leerlingen dit onderzoeken.
Niveau
Groep 5 t/m 8
Locatie
Klimaatkas, moestuin, kruidentuin en composthopen
Periode
September en oktober 2020
Veer & Vacht
Omschrijving
Helaas is het niet meer mogelijk in te schrijven voor deze populaire les.
Een les over de dieren op de Stadsboerderij. Bij de opdrachten van deze les leren de leerlingen over het gedrag van dieren, de ontwikkeling van ei tot kuiken en het uiterlijk van dieren.
Dieren doen andere dingen dan jij. Om een dier te begrijpen en te weten wat een dier fijn vindt, kijk je naar zijn gedrag.
Niveau
Groep 3 en 4
Locatie
Leslokaal Stadsboerderij
Periode
Maart en april 2021
Waterproef
Omschrijving
Helaas is het niet meer mogelijk in te schrijven voor deze populaire les.
Tijdens de les Waterproef gaan de leerlingen aan de slag met allerlei onderzoeksmaterialen. In groepjes onderzoeken zij waterdiertjes, de waterkwaliteit en het duurzaam gebruik van drinkwater.
Niveau
Groep 7 en 8
Locatie
Leslokaal Stadsboerderij, het terrein van Weizigt, Aquarama en Dr. Freek-Vonkpoel
Deze gastles wordt aangeboden voor Afvalvrije scholen
Patatjes in de frituurpan gebakken of de oliebollenvoor Oud & Nieuw? Wat te doen met de plantaardige olie die over is?
Olie uit de keuken verdwijnt nog te vaak in het riool. Slecht voor het milieu en een doorn in het oog van de riooldienst en waterzuiveraars. Terwijl de olie prima zelf recyclen is.
In deze les leren de leerlingen waarom olie niet in het riool hoort en wat hier de circulaire waarde van is, boordevol bruikbare energie. De leerlingen maken een circulaire geurkaars en leren zo over de waarde van afval als grondstof.
Thuisrecycling.nl komt deze gastles/workshop op school verzorgen.
Interesse? Meld snel aan want deelname is beperkt mogelijk.
Duurzaamheid is voor de meeste leerlingen een groot en lastig begrip.Sarah helpt de leerlingen de begrippen 'duurzaamheid', 'consumptief gedrag' en 'ecologische rugzak' beter te begrijpen.
In Sarah’s Wereld gaan de leerlingen uitzoeken waardoor diersoorten worden bedreigd. Ook laat Sarah zien wat er nodig is om een colablikje te maken; het aantal stappen en de impact die het blikje heeft op de wereld, zijn enorm in vergelijking tot hoe klein het blikje is.
Het afsluitende onderdeel van de les is dat de leerlingen zicht bewust worden van de keuzes die ze maken door een winkel simulatie spel.
De les bestaat uit een afwisseling van korte filmpjes en opdrachten die de leerlingen in groepjes maken. Bekijk hier de filmtrailer.
Deze exclusieve les wordt op school (deels) verzorgd door een medewerker van Weizigt.
Interesse in deze gastles? Meld snel aan! Er worden dit schooljaar een beperkt aantal lessen aangeboden.
Wormen zijn wonderlijke beestjes zonder ogen, oren of pootjes. Ze spelen in de natuur een hele belangrijke rol in het recyclen van organisch materiaal.
We onderzoeken samen hoe deze dieren leven en waarom ze zorgen voor een gezonde bodem. Buiten vindt er een ware wormenzoektocht plaats om ze vervolgens in een zelf gevuld hotel te laten logeren zodat het leven van de worm helemaal bestudeerd kan worden.
Een unieke les die bijvoorbeeld gepland kan worden rondom de Bodemdierendagen van 26 september tot en met 6 oktober, zie: Bodemdierendagen.nl
De Dordtse biologe Biokaatje, of haar collega-biologe Gonny, verzorgt deze exclusieve les.
Er zijn een beperkt aantal lessen beschikbaar dit schooljaar. Interesse? Meld je dan snel aan!
Niveau
Groep 3 en 4
Locatie
Bij de schoollocatie of bij Duurzaamheidscentrum Weizigt, o.a. in de speciale kringlooptuin waar veel bodemdiertjes leven.
Gescheiden afvalinzameling op school ligt voor de hand, maar blijkt in de praktijk lastig uit te voeren. Daarom hebben de gemeente Dordrecht, Duurzaamheidscentrum Weizigt en HVC de handen ineen geslagen om de Afvalvrije School te starten!
Circulaire economie
In ons afval zitten waardevolle grondstoffen waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Best gek dat deze grondstoffen als zwerfafval op het schoolplein liggen of in de afvalbak in het klaslokaal. Het is voor de toekomst erg belangrijk dat we anders omgaan met ons afval. Nederland heeft zich tot doel gesteld om in 2050 een circulaire economie te hebben. Een circulaire economie is systeem waarin geen afval meer bestaat en waarin grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.
Tijdens deze dag worden in heel Nederland door kinderen bomen geplant. Wie weet dit jaar in de buurt van jouw school! Weizigt neemt in dat geval contact met je op.
Niveau
Groep 5, 6, 7 en 8
Periode
Maart 2021
Dag van de Duurzaamheid
Omschrijving
Op 9 oktober 2020 is het weer de Dag van de Duurzaamheid! Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie.
Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen op 9 oktober. Organiseer bijvoorbeeld een activiteit voor jouw school: een gastles, een bezoek aan een duurzaam bedrijf of een project rondom thema’s als afval of energie.
Of doe mee aan de voorleesactie! Tijdens de Voorleesactie lees je een verhaal voor uit ‘De wereld van kleding’. Daarna ga je in gesprek met kinderen over kleding. Bijvoorbeeld over de vraag waar kleding van is gemaakt of in welk land. Of waar kleding heen als je het niet meer draagt. Wil je met de klas nog verder aan de slag? Dan staan er praktische volledig uitgewerkte lessen in het boek! Het boek ontvang je kosteloos. In ruil ontvangen we graag een foto van jouw Voorleesactie op 9 oktober.
Het Jeugdspeelpark is er voor jong en oud. Een omschrijving is moeilijk te geven. Er is voor ieder wat wils, een speeltuin, dieren, educatie .... noem maar op!
Het Jeugdspeelpark heeft ook educatieve materialen en lessen beschikbaar voor scholen uit de gemeente Hendrik Ido Ambacht.
Energieke scholen is een lesprogramma voor de bovenbouw. Leerlingen gaan in zes teams in school op pad en onderzoeken m.b.v. eenvoudige vragenlijsten en meters de kwaliteit van het binnenmilieu en de mogelijkheden van energiebesparing binnen de school. Ook interviewt één van de teams de directeur over energiegebruik en besparingsmaatregelen op school.
Niveau
Groep 7 en 8
Periode
Vooral geschikt gedurende het stookseizoen: november t/m maart
Groenblauwe schoolpleinen
Omschrijving
Een groenblauw schoolplein is gezond en maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. De groenblauwe buitenruimte kan ook als lesruimte worden gebruikt. Kinderen worden op deze manier al jong bewust gemaakt van de natuur en het klimaat op een speelse, vanzelfsprekende manier.
Op de nieuwe website Groenblauweschoolpleinen.nl kun je alle informatie vinden over het opstarten van een project om het schoolplein aan te pakken:
Voorbeelden en inspiratie
Financiele bijdragen
Educatie
Zie ook de bijlage voor meer informatie (na inloggen): Factsheet GroenBlauwe Schoolpleinen
Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van volwassenen en kinderen. Het is vies en ontsierend. Op plaatsen waar zwerfvuil wordt opgeruimd wordt minder snel afval bij gegooid. Gedurende het schooljaar maken de leerlingen het schoolplein en de directe omgeving zwerfafvalvrij. Elke keer dat de leerlingen zwerfafval opruimen sparen zij 'Schapekoppen'. Schapekoppen zijn muntjes. De muntjes hebben een waarde van € 0,50. Het gespaarde bedrag wordt ingezet voor school. De Schapekoppen passen zo prima in het plan voor meer aandacht voor schoon in de schoolomgeving.
Niveau
Groep 7 en 8
Locatie
Op school
Periode
Het hele schooljaar
Kraanwaterdag (nieuw)
Omschrijving
Doe mee op woensdag 23 september 2020!
De Nederlandse drinkwaterbedrijven organiseren gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Zij nodigen alle basisscholen en bso’s uit om op deze dag aandacht te besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser.
Geef je je op vóór 5 september 2020, dan ontvang je uiterlijk dinsdag 15 september 2020 het gratis pakket met educatieve materialen en een link naar de digitale Kraanwaterdagles. Meld je je na die tijd aan, dan kun je gebruiken maken van de digitale les en downloads.
In januari 2021 organiseert de Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Ook scholen kunnen meedoen aan de ze nationale telling. Iedereen draagt zo bij om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar vogels.
Landelijke actiedag op 5 februari 2021 om op school (of op kantoor) aandacht te vragen voor het zuinig omgaan met energie.
Op vrijdag 5 februari trekken wij een warme trui aan, zetten we de verwarming een graadje lager en besparen we daarmee 6% energie! Warmetruiendag is een hele simpele en leuke manier om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat.
Niveau
Groep 7 en 8
Periode
Februari 2021
Uitvoering door
Op school en bij Weizigt
Watereducatie Drechtsteden
Omschrijving
De Drechtsteden liggen in een waterrijk gebied. We bieden daarom in samenwerking met onze waterpartners een breed aanbod rond het thema water voor alle groepen van het primair onderwijs.
Watereducatie Drechtsteden Verschillende Drechtsteden, de Waterschappen en Drinkwaterbedrijven werken samen aan Water Educatie Drechtsteden. Op het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt is het Aquarama te vinden waarin je de weg van het water op interactieve wijze kunt ontdekken. Ook wordt er jaarlijks De Week van ons Water georgansieerd. Inschrijven voor de activiteiten bij Weizigt, zoals een bezoek aan het Aquarama, leskisten over water en de slootles 'Waterproef', kan via deze website.
Aanbod van de waterpartners Scholen uit Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht kunnen voor extra activiteiten over water ook kijken naar het educatie aanbod van Waterschap Hollandse Delta-> link naar het aanbod
Scholen uit Papendrecht en Alblasserdam kunnen inschrijven op de activiteiten van Waterschap Rivierenland -> link naar het aanbod
Ook drinkwaterbedrijf Evides heeft voor scholen in het voorzieningsgebied (Dordrecht en Zwijndrecht) een aanbod met gastlessen en digitaal lesmateriaal -> link naar het aanbod
Met de 3D-kaart van Nederland ervaren de leerlingen hoe laag Nederland ligt en wat er gebeurt als het water in de Noordzee en in de rivieren stijgt. In Nederland zijn er verschillende maatregelen tegen hoog water genomen. Waterkeringen zoals duinen, dijken zijn langs de zee en de rivieren aangelegd om ons te beschermen tegen het water.
In de leskist zijn ook de volgende spellen te vinden:
Het Afvalganzenbord is een reuzegroot bordspel waarbij de leerlingen vragen krijgen over afval en allerlei situaties tegenkomen die met afval scheiden en voorkomen van (zwerf)afval te maken hebben. Heb je geluk, dan mag je langs een ladder snel omhoog, heb je pech dan glijd je langs de glijbaan weer net zo snel naar beneden. Het spelbord is 3 x 3 meter en kan ook in de gymzaal of buiten op het grasveld worden gespeeld. De spelregels zijn vrijwel gelijk aan die van het bekende ganzenbordspel.
Brood halen we bij de bakker of in de supermarkt. Maar hoe wordt het gemaakt en waarvan? In de leskist zitten verschillende grondstoffen. Ook het werk van de bakker komt aan bod. En natuurlijk kunnen de leerlingen ook als bakker aan de slag met het zelf maken van brood.
De leerlingen leren hoe een honingbij leeft en wat het werk van de imker inhoudt. De leerlingen leren spelenderwijs over het leven van de honingbij, hoe zij eruit ziet, wat zij doet, hoe belangrijk de bij is voor de mens en wat de werkzaamheden van een imker zijn. Ook het naspelen van een bijenverhaal waarin één van de leerlingen de bijenkoningin is, is erg leuk.
Rond de school zijn er allerlei kleine bodemdieren te vinden. Waar leven ze? Wat doen ze daar? Wat is hun rol in de natuur? Hoe heten ze? Allemaal vragen waar in dit project antwoord op gevonden kan worden. Zelfontdekkend leren (waarnemen, voelen, proefjes uitvoeren) staat in deze leskist centraal.
Bomen zijn overal. Je ziet ze overal, maar bent je er vaak niet bewust van. Er valt veel te ontdekken aan bomen en je kunt er veel mee doen. In de leskist vind je een set van zeventig opdrachten over bomen, verdeeld over 10 categorieën. Van taal en rekenen tot creatief, wereldoriëntatie en filosofie. Voor sommige opdrachten ga je naar buiten en andere doe je in de klas. De ontdekkingen van de kinderen komen op bladvormige post-its die worden opgehangen op een bomenposter. Zo wordt voor iedereen duidelijk dat bomen boeien!
Wat kun je doen met restjes kaarsen? Je kunt er nieuwe kaarsen van maken!Met deze kist maak je samen met de leerlingen kaarsen van restjes kaarsvet. Tip! Verzamel samen met de klas restjes kaarsvet, je hebt minimaal 2 kilo nodig! Start ruim op tijd! Laat de leerlingen vormpjes meenemen voor het gieten van een kaarsje. Spelenderwijs leren de leerlingen wat recyclen is. De leskist biedt de mogelijkheden om begrippen als hergebruik en recycling inhoud te geven.
Kikkerdril en donderkopjes! In spelvorm raken de leerlingen betrokken bij de ontluikende natuur in hun omgeving en leren ze over de ontwikkeling van eitje tot kikker.
Niveau
Groep 1 t/m 4
Periode
Het hele schooljaar, maar vooral in het voorjaar.....
Deze leskist over regen- en afvalwater neemt de leerlingen op een speelse manier mee naar de wereld achter dat afvoerputje, het gat in de wc en de putten in de straat. Een wereld van buizen, pompen, wadi’s, en putten. Waar gaat het water heen, wat doen we ermee en waarom is dat belangrijk voor volksgezondheid, droge voeten en het milieu?
In deze leskist staat beleving voorop. Aan de hand van de vliegenzwam wordt het onderwerp paddenstoelen geïntroduceerd. De leerlingen onderzoeken een champignon en gaan als het kan naar buiten om paddenstoelen te bekijken. Met spiegeltjes zien ze hoe een paddenstoel er van onderen uit ziet. Voor de kleuters bevat de kist ook een les over tellen met paddenstoelen. Daarnaast zitten er verschillende knutselopdrachten in.
Niveau
Groep 1 t/m 4
Periode
Het hele schooljaar, maar vooral in de herfst....!
Spelenderwijs krijgen de leerlingen kennis over de verschillende soorten paddenstoelen: waar komen ze voor en waarom nou juist daar? Hoe zien ze er uit en wat kun je ermee doen? In de handleiding staan verschillende lessen beschreven waar een keuze uit gemaakt kan worden. Onderzoeknaar echte paddenstoelen is een aanrader, maar niet noodzakelijk. De kist bevat voorbeelden van echte paddenstoelen, zodat de lessen ook zonder veldwerk gedaan kunnen worden.
Niveau
Groep 5 t/m 8
Periode
Het hele schooljaar, maar vooral in de herfst .....!
Leskist met verschillende lesmaterialen over papier en materialen om zelf papier te maken.
Met deze kist leren de leerlingen de antwoorden op vragen zoals:
• Wat zijn de grondstoffen van papier? • Mag elke papiersoort bij het oud papier voor recycling? • Hoe maakten ze vroeger papier? • Kunnen we ook zonder papier?
Ook kunnen ze zelf papierscheppen en zo kringlooppapier maken.
Spelenderwijs leren de leerlingen over het scheiden van natuurlijk afval en restafval. Wat is natuurlijk afval, hoe komt het daar en hoe wordt dit weer afgebroken? Met de wormenbak kan het werk van regenwormen worden bestudeerd. Het accent ligt op het onderscheid tussen groente-, fruit- en tuinafval (gft) en overig afval. De lessenserie bevat de volgende onderdelen: - startactiviteit: poppenspel Pieter de Pier; - afval uit de natuur: bodemdiertjes herkennen; - afval van de mensen: herkennen en scheiden; - afval rond school: zwerfafval.
Niveau
Groep 1 t/m 3
Plasticsoep = Linke soep (Leskist en Materialenkist)
Tegenwoordig krijg je in de winkel geen gratis plastic tasje meer. En steeds meer gemeentes moeten hun inwoners de mogelijkheid bieden om plastic gescheiden in te zamelen. Plastic is een prachtig product: het is licht, goedkoop en in alle vormen te maken. Toch zitten er ook veel nadelen aan plastic. Het traditionele plastic wordt gemaakt van aardolie. Dit is een fossiele grondstof die opraakt. Bij de verbranding van plastic komen giftige stoffen vrij en plastic verteert niet. Veel plastic verdwijnt via het riool en de sloot naar zee waar het vervolgens naar de oceaan drijft. Dit wordt de plastic soep genoemd. Grote zeedieren en vogels krijgen stukken plastic binnen waarin ze verstrikt raken of stikken. Door licht en verwering valt plastic uiteen in deeltjes (kleiner dan 3mm), maar het verdwijnt niet. Deze kleine deeltjes worden microplastics genoemd. Microplastics komen ook in het water doordat ze aan verzorgingsproducten (zoals scrubs) zijn toegevoegd en doordat ze loskomen als synthetische kleding wordt gewassen in de wasmachine. Vissen krijgen ongemerkt de microplastics binnen. Vervolgens krijgen wij de microplastics ook binnen door het eten van vis. We hebben dus een probleem!
De leerlingen leren, ieder op hun eigen niveau, over het hele melkproces. Dat begint bij het eten van gras door de koe en eindigt bij het melkpak dat bij hun thuis in de koelkast staat. Door zelf actief een ander zuivelproduct te maken van melk (bijvoorbeeld kaas of boter), onthouden de leerlingen beter wat er voor nodig is en hoe de producten bereid worden. Ook komen ze te weten welke bewerkingen noodzakelijk zijn voor het langer houdbaar maken van zuivel. Bij de hogere groepen is er aandacht voor duurzame landbouw zoals de biologische melkveehouderij en agrarisch natuurbeheer.
Op speelse wijze krijgen de leerlingen inzicht in de ontwikkeling van ei tot vlinder. Ze gaan ze naar buiten om daar naar vlinders te kijken. Erg leuk in combinatie met het lespakket Groot Koolwitje dat te bestellen is bij de Vlinderstichting. Het lespakket bestaat uit drie delen. Deel 1 gaat over de verschillende stadia van ontwikkeling die een vlinder doormaakt. Op speelse wijze leren de kinderen deze kennen, eerst in de vorm van een tekenfiguur, dan op foto’s en ten slotte is het mogelijk echte vlinders in de klas te bekijken. Deel 2 en 3 gaan over de rups en de vlinder. Het gedrag en de zintuigen komen aan bod. Deze worden vergeleken met de zintuigen van de leerlingen zelf.
Het kikkerpad is een leskist waarmee de leerlingen beleven en ontdekken wat er in en om een sloot leeft. Het is onderdeel van een leerlijn voor groep 1 t/m 8 over water-onderzoek: Water Leeft!
Niveau
Groep 1 en 2
Periode
Het hele schooljaar, maar meest geschikt in de lente, zomer en herfst
Water leeft! Doe-kist. Waterdiertjes onder de microscoop (slootonderzoek)
Waterdiertjes onder de microscoop is een doe-kist waarmee de leerlingen onderzoek doen naar het leven in en om de sloot en de resultaten presenteren. Het is onderdeel van een leerlijn voor groep 1 t/m 8 over wateronderzoek: Water Leeft
Niveau
Groep 7 en 8
Periode
Het hele schooljaar, maar vooral geschikt in de lente, zomer en herfst.
Water leeft! Doe-kist. Waterdiertjes ontdekken (slootonderzoek)
Waterdiertjes ontdekken is een leskist waarmee de leerlingen het leven in en om de sloot waarnemen en leren kennen. Het is onderdeel van een leerlijn voor groep 1 t/m 8 over wateronderzoek: Water Leeft!
Niveau
Groep 3 en 4
Periode
Het hele schooljaar, maar vooral geschikt in de lente, zomer en herfst.
Water leeft! Waterdiertjes onder de loep (slootonderzoek)
Waterdiertjes onder de loep is een leskist waarmee de leerlingen het leven in en om de sloot waarnemen en leren kennen. Het is onderdeel van een leerlijn voor groep 1 t/m 8 over wateronderzoek: Water Leeft!
Niveau
Groep 5 en 6
Periode
Het hele schooljaar, maar vooral geschikt in de lente, zomer en herfst.
Zwerfafval – Doe ff gewoon, houd je buurt schoon
Met de leskist Doe ff gewoon houd je buurt schoon! Kun je een projectweek organiseren met het thema afval. De informatiemap die bij deze leskist hoort zit een compleet lesprogramma met werk-, opdracht- en informatiebladen om een project rondom het onderwerp zwerfafval en afval scheiden te organiseren. De leerlingen werken classicaal en in groepjes aan de opdrachten.
Wat doen we aan de grote hoeveelheid verpakkingen? Alleen water uit de kraan? Bij Klassewater is de grote hoeveelheid verpakkingen die de leerlingen van thuis meenemen het probleem. Die hoeveelheid kan veel minder als je op school alleen maar water uit de kraan mag drinken. Daar komt tenslotte Klassewater uit. Dus geen pakjes meer van thuis maar water uit de kraan. Eens of oneens? Met de keuzekist Klassewater komen meerdere aspecten ter sprake; de kwaliteit van ons drinkwater, onze gezondheid en de hoeveelheid afval die wij maken.
Niveau
Groep 7 en 8
Periode
Het hele jaar
Excursie
Excursie afval- en energiecentrale HVC
Omschrijving
Elke dag produceren we met elkaar een hoop afval. Daarnaast verbruiken we elke dag met elkaar veel energie. Hoe verhouden deze twee zich tot elkaar? Wat gebeurt er nu precies met ons afval, is afval ook echt grondstof? Daar geeft HVC in het educatiepakket De Groene Bende antwoord op!
Beklim de nog enige molen in Dordrecht samen met de molenaar.
Beleef hoe het meel voor je boterham gemalen wordt met windenergie. Maal je eigen meel met een handmolen. Voel 300 jaar Dordtse geschiedenis in de stenen stellingmolen gebouwd in 1713.
Een introductie-les door de molenaar in de klas behoort tot de mogelijkheden met gebruik van digitaal lesmateriaal. In deze les is er aandacht voor de geschiedenis van de windmolens en het UNESCO erkend ambacht van korenmolenaar.
Aan een bezoek aan de molen zijn kosten verbonden. Met een bezoek draag je bij aan de instandhouding van de molen. Neem voor het maken van een afspraak direct contact op met de stichting die de molen beheert.
Niveau
groep 5 t/m 8
(Digitaal) Lespakket
Bodemdierendagen
Omschrijving
Van vrijdag 25 september tot en met woensdag 7 oktober kan iedereen weer meehelpen: ontdek welke bodemdieren er in je eigen tuin, het park om de hoek of op je balkon, groendak en schoolplein leven. En geef het door!
Zo komen we te weten hoe het met dat onmisbare bodemleven gaat, dat om ons heen belangrijke klussen opknapt. Want wie kan van herfstbladeren weer voedsel voor planten van volgend jaar maken? Wie houdt de grond gezond? Wie helpt ziekteverwekkers in de bodem af te weren en het water te zuiveren?
Niveau
groep 1 t/m 6
Locatie
Rondom de school of in een park
Uitvoering door
leerkracht
Champignon-groei-pakket
Omschrijving
Zelf paddenstoelen kweken! Met een champignon-groei-pakket kunt u in de klas zelf champignons kweken. Voor alle groepen van het basisonderwijs is het interessant om te zien hoe champignons groeien.
Met het lesprogramma Droge Voeten buigen leerlingen zich over de vragen: “Hoe houdt Zuid-Holland de voeten droog?” en “Leven we in een badkuip?”. Leerlingen gaan op onderzoek uit en bedenken innovatieve oplossingen om wateroverlast in de eigen wijk of regio te voorkomen.
De website van Droppie Water kent u misschien al van de vele educatieve spellen over water. Er is voor groep 3/4 en 5/6 ook een lespakket over water voor in de klas: Droppie Water in de klas.
De kinderen werken op school met werkbladen aan de verschillende waterthema's die op de site te vinden zijn. Ze onderzoeken zelf allerlei waterproblemen aan de hand van foto’s, filmpjes en tekst. Een eindtoets controleert of de kinderen voldoende geleerd hebben. De lessen zijn zowel via het digibord als op afzonderlijke computers te maken.
Echte vlinders in de klas? Dat kan! Bij De Vlinderstichting kunt u een pakketje bestellen met eitjes, rupsen en poppen van het koolwitje. Zo kunnen de kinderen de hele ontwikkeling van eitje naar vlinder in vier weken in de klas volgen. Een bijzondere ervaring waardoor kinderen enthousiast raken voor vlinders en natuur.
Nederland, het land van rivieren, polders, deltawerken en heel schoon drinkwater. Het leven in een delta lijkt voor Nederlanders een vanzelfsprekendheid, maar wat weten we er eigenlijk vanaf? Is het allemaal wel zo vanzelfsprekend? En wat leren leerlingen hierover op school?
Watereducatie.nl is hét landelijke portaal waar je inspiratie kunt opdoen voor lessen over water in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO.
Veel dieren laten zich niet zien in de stad. Ze leven 's nachts, verstoppen zich zodra ze mensen horen of blijven niet lang genoeg stil zitten om ze goed te kunnen zien.
Om ze toch goed te kunnen bekijken bieden de opgezette dieren van Weizigt een oplossing. Vanaf 1 januari 2019 is de uitleen gratis voor scholen uit Dordrecht.
Ondergenoemde dieren kun je voor maximaal 4 weken lenen. Verlenging is mogelijk in overleg. Duurzaamheidscentrum Weizigt brengt eventuele schade, ontstaan tijdens het lenen, in rekening.
Reptielen - Alligator - Kaaiman - Landschildpad
Vissen - Piranha - Snoek
Stuur uw aanvraag voorzien van 2 voorkeursdata, de naam en het telefoonnummer van de school in naar Duurzaamheidscentrum Weizigt..
Opgezette vogels
Omschrijving
Uitleen modellen en opgezette dieren.
Veel dieren laten zich niet zien in de stad. Ze leven 's nachts, verstoppen zich zodra ze mensen horen of blijven niet lang genoeg stil zitten om ze goed te kunnen zien.
Om ze toch goed te kunnen bekijken bieden de opgezette dieren van Weizigt een oplossing. Vanaf 1 januari 2019 is de uitleen gratis voor scholen uit Dordrecht.
Ondergenoemde dieren kun je voor maximaal 4 weken lenen. Verlenging is mogelijk in overleg. Duurzaamheidscentrum Weizigt brengt eventuele schade, ontstaan tijdens het lenen, in rekening.
Stuur uw aanvraag voorzien van 2 voorkeursdata, de naam en het telefoonnummer van de school in naar Duurzaamheidscentrum Weizigt..
Opgezette zoogdieren
Omschrijving
Uitleen modellen en opgezette dieren.
Veel dieren laten zich niet zien in de stad. Ze leven 's nachts, verstoppen zich zodra ze mensen horen of blijven niet lang genoeg stil zitten om ze goed te kunnen zien.
Om ze toch goed te kunnen bekijken bieden de opgezette dieren van Weizigt een oplossing. Vanaf 1 januari 2019 is de uitleen gratis voor scholen uit Dordrecht.
Ondergenoemde dieren kun je voor maximaal 4 weken lenen. Verlenging is mogelijk in overleg. Duurzaamheidscentrum Weizigt brengt eventuele schade, ontstaan tijdens het lenen, in rekening.
Stuur uw aanvraag voorzien van 2 voorkeursdata, de naam en het telefoonnummer van de school in naar Duurzaamheidscentrum Weizigt..
Handleiding digibordles
Handleiding digibordlessen
Omschrijving
Gebruiksaanwijzing Prowise Presenter voor alle digibordlessen van Weizigt
De lessen zijn gemaakt met het programma Prowise Presenter. Dit is een online programma voor presentaties op alle digiborden. Om een digibordles te kunnen tonen moet u eerst een gratis account aanmaken bij Prowise, als u op school nog geen account heeft.
Stap 1:
Maak een account aan. Ga naar www.prowise.com en klik rechtsboven aan de pagina op ‘registreren’ U hoeft geen BRIN nummer in te vullen voor een gratis account.
Stap 2:
Login en ga naar de presentatie
→ Klik op “Start Presenter” om naar de Presentatie op te gaan.
→ Klik op links onderaan op de het icoontje met de bestandsmap.
→ Klik vervolgens op 'openen' en daarna op 'community'
Vul in het vakje 'Zoeken' de naam van de les/activiteit
Als het goed is komt de presentatie nu in beeld, open deze door een dubbelklik.
Stap 3:
Zet de presentatie op presentatiemodus
Rechts onderin bij ‘weergave’ klikt u op de knop met het plaatje van een diascherm.
Kies voor 'presentatiemodus'
Stap 4:
De presentatie tonen
U krijgt een weergave met een kleinere werkbalk. Deze kunt u in de presentatie verslepen naar een andere plek via het oog, links op deze werkbalk.
U kunt met de pijltjes door de presentatie bladeren. Wilt u terug naar de start-weergave, klik dan op het kruisje in de werkbalk.
Gebruiksaanwijzing filmpjes
Als de dia een filmpje bevat dan is het filmpje of het woord 'filmpje' onderstreept, als u hierop klinkt, dan komt u op de website van Schooltv.
Voor het bekijken van de filmpjes is een actuele internet browser nodig. Welke browsers geschikt zijn, is te lezen op de help-pagina op de website van Schooltv: https://schooltv.nl/help/
Loopt u ergens tegenaan, neem dan contact met ons op!