Dit zijn de vrijwilligers

Vrijwilligers ondersteunen BuitenWijs op veel manieren, zodat kinderen wijs worden van buiten!

Onze vrijwilligers:

  • controleren leskisten en voorzien de leskisten van alle benodigde materialen.
  • begeleiden de activiteiten bij de buitenlessen.
  • geven gastlessen over bijen, vogels, bomen, uilen en nog veel meer onderwerpen.
  • doen allerlei hand- en spandiensten.

Belangrijke uitgangspunten bij onze samenwerking met onze vrijwilligers en de onderlinge samenwerking van onze vrijwilligers zijn:

  • Dat we privézaken van elkaar niet delen met anderen.
  • Dat adresgegevens alleen onderling delen.
  • Dat we werken op basis van vertrouwen.
  • Dat de vrijwilligers zo zelfstandig mogelijk werken. Bij ziekte wordt er binnen de groep vervanging gezocht. Mocht dat niet lukken, dan zorgen de medewerkers van BuitenWijs daarvoor.
  • Dat we rekening met elkaar houden en omzien naar elkaars kleine en grote talenten.
  • Dat tijdens de begeleiding van een groep kinderen, de leerkracht en de ouders bij de buitenlessen het motto is om er een goede tijd van te maken. Niet het halen van alle doelen staat voorop, maar gezien de situatie samen te werken aan wat er wel haalbaar is.

Locatie Houten


pasfoto
Ellen Kempers

Bijna niets is leuker dan buiten zijn: lekker rennen, ontdekken wat er is, verwonderen, luisteren naar de vogels. Nog leuker is om dit samen te doen met kinderen. Om ze de natuur te laten beleven, om ze al spelend erover te laten leren.


pasfoto-onbekend
Eveline Zijderveld
Functie: Begeleider buitenlessen

Ik vind het een prachtige belevenis om in de natuur te zijn. sta open voor verwondering en zie dit vaak ook bij kinderen. Heel mooi, vind ik dat. In mijn vrije tijd ben ik ook IVN gids, doe ik broedvogelinventarisaties voor het SOVON en ben coördinator van de insectenwerkgroep IVN.
Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Ik vind het dan ook inspirerend om samen met andere jonge en oudere mensen te ervaren hoe bijzonder, mooi en boeiend planten en dieren zijn, wat voor rol zij spelen in de leefomgeving en hoe wij allen onlosmakelijk verbonden zijn me dit  alles.
 


pasfoto
Hans de Koningh
Functie: Begeleider buitenlessen

Al meer dan 10 jaar assisteer ik bij buitenlessen voor de basisscholen. Sinds 2015 ook bij BuitenWijs, meestal in Nieuw Wulven, dit ligt ten noorden van Houten.
Uitgaan van de lessen probeer ik bij de kennis en de interesse van de kinderen te blijven. Hierbij helpt dat ik weet wat ik in Nieuw Wulven ongeveer kan verwachten aan planten en dieren in de natuur.
Maar vaak zien de kinderen iets wat ik niet heb gezien.


pasfoto
Hilde Delissen
Functie: Begeleider buitenlessen

Mijn naam is Hilde Delissen en woon bijna 17 jaar in Houten. Ik ben getrouwd en heb een mooie, lieve dochter Laura. Samen met Laura kom ik graag in het Wulfse bos, natuurlijk off-road om zoveel mogelijk te zien en te ontdekken. Een tripje van ons op mijn scootmobiel is vooral geslaagd als we reeën, reigers, zwanen, ringslangen of  zelfs een ijsvogeltje tegenkomen!
Ik heb veel ervaring om met kinderen op ontdekking te gaan in de natuur en ik vind het ook erg leuk.
Dat mijn benen niet altijd meewerken is geen belemmering voor een leuke en educatieve ervaring!
Het lijkt me erg leuk om met uw kinderen op onderzoek te gaan met de buitenlessen Ribbeltje, Robin Hood of Oneindige kringlopen.


pasfoto
Irene van Enckevort
Functie: Begeleider van buitenlessen

Liefde voor de natuur is voor mij vanzelfsprekend. Graag geef ik dit door aan kinderen. Ik vind het mooi om te zien dat elk kind buiten tot zijn recht komt, van de bedachtzame onderzoekers tot de drukke doeners. Met mijn eigen enthousiasme en kennis probeer ik ieder kind met verwondering naar de natuur te laten kijken. Deze verwondering kan de interne drive aanwakkeren om ook als volwassene regelmatig de natuur in te trekken en om de natuur te willen beschermen.


pasfoto
Irene van Oosterhout
Functie: Begeleider buitenlessen

Ik ben Irene en geniet van buiten zijn. Dat doe ik vaak samen met onze drie kinderen en via de school heb ik het NME leren kennen. Met de hele klas naar buiten, wat een leuk idee! Daarom heb ik me ook opgegeven als begeleider. Het is heerlijk om de kinderen zo enthousiast te zien en zo verschillend te zien reageren. Het NME wil ze wat leren over de natuur, maar vooral laten ervaren. Prachtig om daar een onderdeel van te zijn. 


pasfoto
Jan Vrerink
Functie: Begeleider buitenlessen

Al van jongs af aan ben ik een natuurgenieter. Planten, bomen, zoogdieren, vogels, insecten, ik vind het mooi om er naar te kijken en ik steun verschillende natuurorganisaties. Vanaf mijn 16e ben ik ook imker, dit laat je nog intenser naar de bloemen en de beestjes kijken. De bijenlesjes op de basisschool, de volleybaltrainingen bij Taurus, ik mag graag wat overdragen op kinderen. Vandaar mijn enthousiasme voor de Buitenlessen en de mooie reacties van de kinderen. Wanneer ontmoet ik jullie?


pasfoto
Judith Bossers - van Vucht
Functie: begeleider buitenlessen

Van jongs af aan ben ik graag in de natuur. In het basisonderwijs heb ik met veel plezier gewerkt met leskisten en natuur in de klasproducten van NME/Buitenwijs. Dit geldt nu ook voor de buitenlessen.  Kinderen zijn op speelse wijze actief bezig, zien en ontdekken, worden wijzer van en met de omgeving.


pasfoto
Marjan Hermens
Functie: begeleider buitenlessen

Mijn naam is Marjan Hermens en ik woon sinds 35 jaar in Houten. Vanuit mijn kamerraam kijk ik uit op het gebouw van het NME. Van daaruit zag ik al jaren de bedrijvigheid van de buitenlessen van  BuitenWijs. Nu ik na vele jaren in het volwassenenonderwijs meer tijd heb gekregen voor andere activiteiten, heb ik me aangesloten bij de buitenlessen van BuitenWijs. Met veel plezier begeleiden we de kinderen van de basisscholen in Houten, zowel bij het natuurpad bij de kinderboerderij als in Nieuw Wulven. De verwondering en enthousiasme bij de kinderen in de natuur is geweldig. Op deze manier geniet ik zelf ook volop van de lessen.


pasfoto
Mick Zwart
Functie: Begeleider buitenlessen

Van jongs af aan heb ik geleerd over de natuur, over dieren, planten, landschappen. Van mijn opa, mijn ouders, uit boeken, uit interesse. Het is mooi als kinderen ontdekken dat er zoveel moois, leuks en bijzonders is te vinden om ons heen. Dat overbrengen, laten zien, delen, dat is wat mij beweegt om dit te doen. En ik kan zelf ook nog zoveel leren!


Locatie Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik


pasfoto
André Roeffen
Functie: Begeleider buitenlessen

In een groene omgeving voel ik mij het fijnst. Verbinding met de natuur is essentieel voor mijn/ het leven. Vind het prachtig om via verschillende activiteiten de schoonheid, de samenhang en de verwondering voor dat schijnbaar gewone wat ons omringt uit te dragen. Doe dat met veel plezier en met speelsheid, humor en ruimte voor inbreng van de kinderen.


pasfoto
Marijke Zoetelief
Functie: Begeleider buitenlessen

Ik ben Marijke Zoetelief; ben natuurgids en ik werk als freelance NME medewerker bij Buitenwijs. Ik geef een aantal van de volgende buitenlessen: Kabouter IJssel, Robin Hood, Ontelbare kringlopen en Ribbeltje. Voor Kunst Censtraal geef ik de Willie Wurm buitenlessen. Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen in de natuur te werken; ze te stimuleren, motiveren, ze natuurkennis bij te brengen en ze te laten verwonderen. Het geeft heel veel voldoening om te zien hoe positief kinderen reageren op de natuurlessen. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen meer in de natuur zijn en zich meer verantwoorde voelen voor de natuur. Kinderen die meer in de natuur zijn, zijn relexter, gezonder, hebben meer consentratie en leren op een natuurlijke manier samen te werken. Wat ook meegenomen is dat de hulpouders en grootouders ook een natuurgraantje mee pikken!


Locatie IJsselstein


pasfoto
Annette Schrier
Functie: begeleider buitenlessen

Het begeleiden van de buitenlessen is erg leuk en leerzaam. Ik heb al geleerd dat duizendpoten kunnen bijten en madeliefjes eetbaar zijn. Ik hoop nog veel meer dingen te leren over de natuur, die ik aan kinderen kan laten zien. Want al die enthousiaste kinderen die opzoek gaan naar een pissebed, een vogel of goede stevige stok voor de hut: ik word er blij van.


pasfoto-onbekend
Arda Schaad
Functie: begeleider buitenlessen

Hallo,
Ik ben Arda Schaad, getrouwd en moeder van 3 tieners. Ik help mee bij het geven van de buitenlessen In IJsselstein. Dat is erg leuk om te doen. Het is een uitje voor de kinderen en de leerkracht, dus iedereen is vrolijk en enthousiast. Het is prachtig om te zien hoe kinderen nieuwsgierig zijn naar alle nieuwe ontdekkingen die ze doen. Ik mag hen daarin begeleiden. Samen gaan we op zoek naar antwoorden. Iedere les is weer een speurtocht naar nieuwe natuurweetjes. Ik ben gek op speurtochten. tot slot een leuke ervaring die ik meemaakte met de kleuters: Een jongetje loopt rond met een loepje. Hij bekijkt er echt alles mee. Oog voor de eigenlijke opdrachten heeft hij niet maar hij vindt van alles: vliegjes, kriebelbeestjes,blaadjes.Ik vraag hem: Wat heb je allemaal gevonden? Hij kijkt mij door het loepje aan en zegt dan enthousiast: ‘Ik heb jou gevonden!” Gouden momenten. Voor dit soort leuke en pure reacties doen wij het allemaal. Genieten!


pasfoto
Christien Knoppert
Functie: Begeleider buitenlessen

Als moeder van 2 jonge kinderen trek ik er graag met ze op uit de natuur in. Regelmatig sta ik verbaasd van wat ze onthouden van wat ik ze over de natuur vertel. Nog leuker is dat ze hun ervaringen ook weer enthousiast op school vertellen. Door als begeleider voor Buitenwijs aan de slag te zijn hoop ik mijn enthousiasme en passie voor de natuur in de directe omgeving door te kunnen geven.


pasfoto-onbekend
Hans Franssen
Functie: begeleider buitenlessen


pasfoto
Hans Lappee
Functie: Natuurdocent en begeleider buitenlessen

Wat is er leuker, mooier en meer ontspannend dan door de natuur te wandelen, te spelen, te ontdekken? Stilstaan bij mooie beplanting, bewonderen van bomenlanen, observeren van vlinders, vogels en insecten, voelen en luisteren naar ‘het buiten-zijn’? In de natuur is er zoveel te zien, voelen, ruiken, horen en ervaren. Alle zintuigen open!

Mijn naam is Hans Lappee. Ik heb een hoveniersbedrijf. Vanuit mijn passie voor de natuur heb ik me in de loop der jaren gespecialiseerd in het aanleggen van natuurvriendelijke tuinen en natuurspeeltuinen. Ik geef  graag natuurlessen op scholen, draag duurzaamheid uit bij mijn werk, als politicus en studeer natuurfilosofie. Ik wil mensen van jong tot oud in contact brengen met de natuur.


pasfoto
Henk Lichtenbeld
Functie: Natuurdocent en begeleider buitenlessen

Ik ben Henk Lichtenbeld en ik loop al heel lang als vogelaar in het veld en tel veel voor Sovon. Daarnaast ben ik vooral als vogelringer actief. Ik ring zangvogels, eenden en uilen. Tijdens dit ringwerk heb ik bijna altijd wel geïnteresseerden en stagiaires bij me, die mij helpen en het vak willen leren. Samen maken wij heel vaak geweldig mooie momenten mee in de natuur.
Deze momenten zijn leuk om te delen met anderen. Dat doe ik ook tijdens mijn braakbalpluislessen met de kinderen.
Dit zijn de lessen die ik als vrijwilliger van BuitenWijs vooral geef. In 2016 komen daar ook een aantal buitenlessen bij.
Uilen zijn geheimzinnige vogels, want de meeste soorten zijn actief als de kinderen in bed liggen. Ze zijn verwonderd als ik met ze over uilen praat. Die verwondering wordt groter als ze één van mijn opgezette uilen voorzichtig mogen aaien en stijgt tenslotte tot grote hoogten als ze allemaal spannende botjes en schedels in hun braakbal vinden.
Kinderen weten weinig van onze natuur en dat is niet goed. Ik vind het belangrijk kinderen enthousiast te maken over alles wat er buiten in onze natuur leeft. Dat probeer ik ook mee te geven tijdens mijn lessen die echt niet altijd alleen maar over uilen gaan.
De kinderen van nu zijn degene die later als ze volwassen zijn beslissingen nemen in ons land. Laten wij, vrijwilligers van BuitenWijs, proberen er voor te zorgen dat de kinderen later de juiste beslissingen kunnen nemen zodat onze natuur behouden kan blijven.


Locatie IJSSELSTEIN


pasfoto-onbekend
Marie-Jose Dijkman
Functie: begeleider van buitenlessen


pasfoto-onbekend
Rob Duijveman
Functie: begeleider van buitenlessen


Locatie IJsselstein


pasfoto-onbekend
Ronald Andrea
Functie: begeleider buitenlessen

Tijdens mijn vele (fiets/wandel)vakanties samen met mijn vrouw Hannie en drie kinderen ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in verre uitzichten. Nu ik met pensioen ben, heeft ook de flora en fauna, het kleine,  mijn volle aandacht. Om de waarde en kwetsbaarheid van de natuur onder de aandacht van de jeugd te brengen, heb ik mij bewust als vrijwilliger aangemeld bij BuitenWijs. Het begeleiden van de kinderen van de IJsselsteinse basisscholen tijdens de buitenlessen is prachtig om te doen samen met docenten en ouders.


pasfoto-onbekend
Theo van Amerongen
Functie: Begeleider buitenlessen

Ik heb als vrijwilliger voor BuitenWijs gekozen. Met kinderen activiteiten in de natuur doen zoals hutten bouwen, een katapult maken, beestjes zoeken, erg leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn.
Belangrijk vind ik dat kinderen ervaren dat het buiten in de natuur leuk en spannend kan zijn.


Locatie IJsselstein en Lopik


pasfoto
Bob Kosterman
Functie: Imker en techniekcoach

Ik ben voornamelijk bezig met natuur (bijen) en technieklessen, waarbij het geven van deze lessen op basisscholen een mooie invulling is geworden van mijn vrije tijd.
Kinderen enhousiasmeren voor het leven van de bijen geeft mij veel voldoening en dit draagt bij dat kinderen in de toekomst respectvol met onze natuur omgaan.


Locatie IJsselstein, Houten, Nieuwegein, Lopik


pasfoto
Kees van Wegen

Mijn naam is Kees van Wegen en ik ben liefhebber van natuur en promotor van duurzaamheid. Sinds 2009 mag ik samen met vele anderen vormgeven aan BuitenWijs: ontmoetingen organiseren zodat kinderen en volwassenen leren van het buiten en wijzer worden op een eigen manier. Die ontmoetingen kunnen in het klaslokaal of in de aantrekkelijk natuur plaats vinden. Daarbij past dan lesmateriaal dat ik samen met NME collega’s, vrijwilligers en leerkrachten ontwikkel. Als een leerkracht binnen de school aan de slag gaat met natuur of duurzaamheid wil Buitenwijs dit graag ondersteunen met gastlessen of materialen zoals leskisten en natuur inde klas producten. Als de school hiermee aan de slag wil gaan is het effect veel groter en wordt het te samen en project. Het is bijzonder te merken dat schoolteams met afval, Eco-Schools, voeding, tuinieren etc aan de slag willen gaan en begeleid willen worden om het binnen de school structureel aan te pakken. Hier draag ik graag mijn steentje aan bij!


Locatie Lopik


pasfoto-onbekend
Alien Schinkel
Functie: begeleider buitenlessen

Mijn naam is Alien Schinkel. Ik woon in Lopik, tussen de polders en rivier de Lek.
Van jongs af aan ben ik opgegroeid met de natuur. De passie voor de natuur bracht mij tot divers vrijwilligerswerk waaronder BuitenWijs. Om met kinderen de natuur in te gaan is voor mij één grote belevenis,
een ontdekkingstocht waarbij alle zintuigen van de kinderen geprikkeld worden. En waar veel enthousiasme van de kdienren te zien bij het uitvoeren van de uitdagende opdrachten.


pasfoto-onbekend
Bea Oskam
Functie: begeleider buitenlessen

Ik ben Bea Oskam en woon in Lopik. In mijn jeugd gingen we vaak met mijn vader, broers en zussen wandelen. Langs de uiterwaarden en in de polder struinen naar schatten in de natuur, maar ook vissen. Thuis hadden we ook veel dieren. Deze belevingen hebben mij veel geleerd over de natuur en respect te hebben voor de natuur. Omdat dit avontuur nooit een einde heeft, wil ik die graag verder ontdekken met de jeugd van nu. Ontspannen dingen leren en de ontdekkingen in de natuur doorgeven aan elkaar.


pasfoto
Gea Visee
Functie: Begeleider buitenlessen

Ik ben een van de begeleiders van de leerlingen bij  de buitenlessen. Ik vind het erg leuk om  kinderein contact te brengen met de natuur. In het Oerlemansbosje kunnen de kinderen de natuur voelen en beleven. Die aanpak spreekt mij erg aan.


pasfoto
Jan-Barend Kramer
Functie: Begeleider buitenlessen

Ik ben Jan-Barend Kramer en geniet al enkele jaren van mijn pensioen. In mijn werkzame leven was ik leraar plantenteelt op het Wellantcollege in Montfoort. Ik vind het een goede zaak om kinderen te laten ervaren wat de natuur allemaal te bieden heeft en hoe essentieel de natuur voor de mens is.


Locatie Nieuwegein


pasfoto-onbekend
Ans Bontrop-van der Quast
Functie: begeleider buitenlessen

Ik ben Ans Bontrop -   van der Quast en ben bloemiste geweest, waarbij ik 17 jaar workshops groendecoratie heb gegeven. Als kind wilde ik ‘juf’ worden en nu kan ik bij BuitenWijs dit enigszins waarmaken. Kinderen wegwijs maken in de natuur en dan nog wel buiten, dat is waarom ik dit zo leuk vind.


pasfoto-onbekend
Atty de Jong
Functie: begeleider buitenlessen


pasfoto-onbekend
Bette van Lunteren
Functie: begeleider van buitenlessen


pasfoto
Gijs de Ridder
Functie: begeleider buitenlessen

Tot mijn pensionering was ik biologiedocent. Als jochie speelde ik als vanzelfsprekend veel buiten, o.a. slootje scheppen, kievitseieren zoeken, hutten bouwen, enz.. Als leraar heb ik ervaren dat kinderen in de loop van de jaren steeds minder in aanraking komen met de natuur om hen heen. Ik zet me graag in voor de buitenlessen, want het geeft enorm veel voldoening om te zien hoe kinderen zich kunnen verwonderen over alles wat leeft en groeit (en altijd weer boeit). Ik hoop op deze manier ook een bijdrage te leveren aan het respect voor de natuur en de zorg voor ons milieu.


pasfoto
Hans de Vos
Functie: Gastdocent en begeleider buitenlessen

Van jongs af aan ben ik altijd geboeid geweest door de natuur om me heen, meegekregen door de lange natuurwandelingen met mijn vader. Hier ligt ook mijn motivatie om de kinderen van deze tijd buiten geboeid bezig te laten zijn met alles wat er daar te beleven valt. Het als kind meekrijgen van deze waarden kan veel betekenen voor de rest van zijn ontwikkeling.

Zelf heb ik jarenlang broedvogel inventarisaties gedaan, waarbij het herkennen van de zang een belangrijk onderdeel is. Ik heb al ruim 30 jaar een volkstuin in Nieuwegein en ben sinds 2009 imker met op dit moment 10 volken. Omdat ik gepensioneerd ben heb ik naast deze hobby's ook nog tijd om me in te zetten voor de lessen van BuitenWijs wat me telkens ook weer energie geeft.


pasfoto
Josien van Kraanen
Functie: Begeleider buitenlessen

Moeder van twee volwassenen en net oma van een kleinzoon. Samen met mijn man hebben we een eigen bedrijf. In de vrije tijd onderhoud ik een moestuin bij Ons Belang.Ik draag graag bij aan maatschappelijk belang en heb o.a voor BuitenWijs gekozen. Het is belangrijk dat kinderen respect voor de natuur krijgen en graag buiten zijn. Enthousiasme en verwondering van de kinderen geeft veel voldoening.


pasfoto
Jurryt van der Gugten
Functie: Begeleider buitenlessen

Hallo, ik ben Jurryt van der Gugten (1980). Ik heb een massagepraktijk en help anderen graag. Gezien mijn leeftijd ben ik één van de jongste vrijwilligers, maar ik zie dat ik daardoor een makkelijk aanspreekpunt ben voor de leerlingen. Dat vind ik heerlijk!
Anderen leren over de natuur vind ik belangrijk. Het is een groot goed om te hebben en we moeten er met z'n allen voor zorgen het te behouden. Dit probeer ik over te brengen. Ook vind ik het belangrijk dat leerlingen die bang zijn voor kleine beestjes of ze vies vinden, dit aan het eind van een les een klein beetje los hebben kunnen laten.


pasfoto
Luc de Bruijn
Functie: Begeleider buitenlessen

Ik ben bioloog en werkzaam als biologiedocent op het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Ik haal zelf altijd enorm veel plezier uit het buiten zijn en daar dingen bekijken, onderzoeken, ervaren. Ik gun veel meer mensen dat genoegen en daarom wil ik graag over de natuur vertellen en met kinderen naar buiten en de natuur ervaren. Hoe meer mensen zich verwonderen over al dat moois, hoe beter we de natuur in Nederland kunnen beschermen.


pasfoto
Mieke Roskam

Omdat ik natuurbeleving van kinderen heel belangrijk vind probeer ik dit al jarenlang via de buitenlessen over te brengen. De gretigheid waarmee kinderen dit in zich opnemen is voor mij een bewijs  dat deze lessen zin hebben. Meer dan dat. Een gouden opmerking vond ik "Dit is nog leuker dan gamen". Daar gaan we voor !!!


pasfoto-onbekend
Monique van Oijen
Functie: begeleider buitenlessen


pasfoto-onbekend
Sabina Verberk
Functie: begeleider buitenlessen

Hallo!

Mijn naam is Sabina Verberk-Wilschut. Ik ben de trotse mama van dochtertje Alice en onze 10 huisdieren, waaronder vogelspin Minoes. Ik ben docent dier op het Clusius College en ook vrijwilliger in ARTIS. Ik heb altijd van dieren gehouden en wist als meisje al dat ik later ‘iets met dieren’ wilde gaan doen. Aan Alice zie ik hoe kinderen de wereld zien; zonder vooroordelen en vol verwondering. Als je deze nieuwsgierigheid stimuleert, begrijpen kinderen de wereld om zich heen beter en leren zij de natuur waarderen en respecteren. Ik vind het altijd grappig om te zien dat de kinderen vaak veel meer durven tijdens onze buitenlessen, dan de begeleidende volwassenen. Kinderen worden niet geboren met een angst voor diertjes die volkomen ongevaarlijk zijn, zoals pissebedden; ze nemen deze angst van hun omgeving over. Of is het meer onbegrip? Ongekend maakt immers onbemind. Dus kom naar onze buitenlessen, leer over het pissebedje Ribbeltje en wie weet ga je binnenkort van de glijbaan met je pissebedvriendjes, net als Alice.