Deze veldwerkles neemt leerlingen mee naar de zee, het strand en het duin en laat ze ontdekkingen doen over eb en vloed, het ontstaan van duinen en het belang van deze zanderige heuvels. Er wordt stilgestaan bij diverse dieren en planten die in deze bijzondere gebieden leven en hoe zij dat doen.
Ook mogen leerlingen speuren naar bijzondere strandvondsten én ontdekken ze hoe de mens invloed heeft op deze gebieden, door onder andere zwerfafval te onderzoeken.
Tijdens de veldwerkles worden de leerlingen ontvangen door een educatief medewerker waarna zij met een korte instructie in groepjes aan het werk gaan. Door middel van keycords met verschillende opdrachten is een opdrachtencircuit uitgezet. Leerlingen hoeven tijdens de veldwerkles niets op te schrijven, maar leren gebruik te maken van diverse materialen bij het onderzoek. In de afsluitende lessen op school wordt de informatie verwerkt.
Kortom: aan zee, op het strand en in het duin zijn genoeg avonturen te beleven!
Op de kinderboerderij van De Helderse Vallei wonen veel bijzondere dieren. Samen met uw leerlingen gaat u op bezoek bij de geiten, de kippen, de konijnen, de varkens en de herten. De klas wordt verdeeld in groepjes en krijgt een 'Beestenbende rugtas' mee. In deze tas zit een opdrachtenwaaier en een pictogrammendobbelsteen. Een worp van de dobbelsteen beslist welke vraag beantwoord moet worden: welke jas draagt het dier, waar woont het en hoe noem je de baby van dit dier? Aan het einde van de les zijn de leerlingen heel wat wijzer over het leven van de dieren op onze kinderboerderij.
Tijdens deze veldwerkles maken de leerlingen kennis met Bea Bij. Zij neemt de leerlingen mee langs allemaal opdrachten en laat de leerlingen op een speelse manier kennis met de bijenwereld. Met behulp van de opdrachten uit deze veldwerkles leren ze Bea Bij beter kennen en kunnen zij zich verplaatsen in het dagelijks leven van een honingbij. De leerlingen maken zo op actieve wijze kennis met bijen en krijgen hierdoor meer waardering voor dit onderdeel van de natuur.
Deze les werd voorheen als leskist aangeboden en staat nu klaar op het terrein van De Helderse Vallei!
Op je blote voeten door de natuur, dat kan bij De Helderse Vallei!
Tijdens deze les trekken de leerlingen de schoenen uit en lopen zij over het Blote Voeten pad.
Dat is eigenlijk Den Helder in het miniatuur! Onderweg ontdekken ze namelijk de verschillende natuurgebieden rondom Den Helder.
Bij elk miniatuurlandschap hoort een opdracht uit een speciale ontdekkist waarvan de sleutel na de inleiding meegegeven wordt.
Pieter van der Pier is een eigenaardige museumdirecteur. Hij nodigt de leerlingen uit voor een bezoek aan het bodemmuseum. Maar waar is dat museum precies? En wat is er te zien? Samen met Pieter van der Pier duiken de leerlingen in de wereld onder hun voeten en ontdekken ze dat de bodem er niet overal hetzelfde uitziet. Ze ontmoeten andere museumbezoekers (bodemdiertjes) en oefenen met het maken van woorden of zinnetjes bij de museumstukken.
Het bodem onderzoeksbureau ‘Van Onderen’ heeft dringend informatie nodig over de bodem van Den Helder. De leerlingen worden opgeroepen aanwezig te zijn bij een speciaal bodemonderzoek. Door verschillende proefjes met betrekking tot verschillende grondsoorten, waterdoorlaatbaarheid van de bodem, plantengroei en bodemgebruik door mens en dier stellen zij een onderzoeksrapport samen voor het bureau ‘Van Onderen’.
Bouw een windmolen, verwarm een huis met aardwarmte, haal energie uit de zon en ontdek hoe je het beste zonnepanelen op je dak kunt leggen! Al deze thema’s komen aan bod in deze les. In het bosatelier van De Helderse Vallei werken leerlingen in groepjes aan de hand van duidelijke instructiebladen. Zo worden ‘ver van je bed’ thema’s begrijpelijk en komen ze dichtbij.
In deze veldwerkles spelen bomen de hoofdrol. Zij ontvangen al jaren de bewoners en bezoekers van het bos. Ze lijken roerloos stil te staan, maar beleven veel meer avonturen dan je zou denken. De leerlingen gaan op visite bij de bomen en leren zo meer over het leven in het bos. Deze veldwerkles wordt afgestemd op de seizoenen en is daardoor het hele jaar te boeken. Denk hierbij aan paddenstoelen in de herfst en het ontwaken van de bomen in de lente.
Het water rondom De Helderse Vallei leent zich uitstekend voor een veldwerkles over het leven in de sloot. Dat hoef je de meeste leerlingen geen twee keer te zeggen: laarzen aan en schepnetten mee!
Welke dieren leven er eigenlijk in de sloot, wie zijn hun vijanden en waarom kun je veel meer watervlooien tegenkomen dan bijvoorbeeld de waterschorpioen? Het heeft alles te maken met een voedselkringloop.
Naast het determineren van de gevonden waterdiertjes aan de hand van een zoekkaart, leren de leerlingen ook meer over de biotoop 'sloot' en ontdekken ze dat al het leven (dier of plant) met elkaar in relatie staat.
Aan de hand van zes verschillende slootraadsels onderzoeken de leerlingen 'de geheimen uit de sloot'!
Deze les is geschikt in de periode mei t/m september
Tijdens deze les wordt het weer flink onder de loep genomen.
De leerlingen leren weermetingen te doen en leren deze te interpreteren. Daarnaast voeren ze experimenten uit die verschillende weersomstandigheden zoals de regenboog, wolken en temperatuurverschillen boven het land verklaren. Na deze les is een praatje over het weer wel even iets meer dan ‘smalltalk’!
Zand heeft een bijna magische aantrekkingskracht op jonge kinderen. Tijdens deze veldwerkles gaan de leerlingen naar het strand. Ze gaan op zoek naar de schatten die je daar allemaal kunt vinden. Hij heeft emmertjes met opdrachten voor de leerlingen achtergelaten om zo alle verborgen geheimen van zand te verzamelen.
In het weerbericht op TV praten de weermensen over temperatuur, neerslag, bewolking en windrichting. In deze veldwerkles onderzoeken de leerlingen hoe je deze ‘waarden’ kunt meten en wat dat precies betekent. Een mooie voorbereiding op een project of thema-activiteit over ‘het weer’. In de lesbrief vindt de leerkracht beschrijvingen om zelf meetapparatuur te knutselen met de leerlingen, zodat de metingen ook op school gedaan kunnen worden.
In het donkere bos ligt kabouterland. Dat is niet zomaar een land. Het is er heel klein en er wonen kleine wezentjes. Je kent ze vast wel... het zijn kabouters! Één van die kabouters is Pepijn. Bij een bezoek aan de 'grotemensenwereld' is hij zijn kabouterbuidel met bosverzameling kwijtgeraakt. En nu durft hij niet meer terug!
De leerlingen worden aan de hand van het verhaal van Pepijn meegenomen in dit kleine kaboutersprookje. Tijdens het bezoek gaan de leerlingen met een eigen 'kabouterbuidel' op pad in het bos. Door middel van 10 kleine opdrachtjes doen zij allerlei zintuigelijke ervaringen op. Aan het eind van de les hebben de leerlingen weer een nieuwe verzameling voor Pepijn aangelegd, maar hebben ze Pepijn ook nog gevonden?
In de klas vertelt u het verhaal van ‘Yoram’, een jongetje dat kleine beestjes plaagt. Hij eet een toverbraam, waardoor hij in ‘kleine beestjesland’ belandt.
De leerlingen komen na het horen van dit verhaal naar het bezoekerscentrum om zelf buiten op ‘avonturenpad’ te gaan. Aan de hand van een ‘Kleine beestjes Ontdekboekje’ zoeken de leerlingen allerlei kleine beestjes op en ontdekken ze meer over het leven van deze bodemdiertjes. Aan het eind van de les kunnen de leerlingen precies vertellen waarom Yoram de kleine diertjes niet mag plagen.
Zelf je groenten verbouwen is leuk en leerzaam. De leerlingen maken kennis met de randvoorwaarden
die nodig zijn om van zaadje uit te groeien tot een mooie vruchtdragende plant. Leerlingen onderzoeken bijvoorbeeld welke grond het meest geschikt is, hoe je moet zaaien en welke zorg een plant nodig.
Deze veldwerkles kan gebruikt worden als startles voor klassen die zelf een moestuin willen gaan beginnen.
Is poep vies? Of juist heel bruikbaar? Met deze buitenactiviteit onderzoeken de leerlingen de kringloop van voedsel en poep op de kinderboerderij.
Dat dieren poepen is wel bekend, maar welke keutel is nu van wie? En hoeveel poept een koe per dag eigenlijk? En een kip?
Stel dat al die poep in de stal zou blijven liggen, wat zou er dan gebeuren? Gelukkig ruimen de medewerkers van de boerderij de poep dagelijks op. Maar waar gaat die dan heen? En waarom wordt de poep eigenlijk bewaard?
Iets om je neus voor op te halen? Nou, nee hoor! Eenmaal aan de slag is het toch eigenlijk wel poepieleuk!
Los Zand is een twee uur durend programma gericht op groepsvorming. De activiteiten vinden plaats in een natuurlijke omgeving wat vaak garant staat voor een ontspannen en ongedwongen leeromgeving. Samen met de leerkracht zetten de leerlingen de toon voor de rest van het jaar door gericht te werken aan samenwerking, groepswerk en natuurlijk communiceren. Na een intakegesprek stellen wij het programma af op uw specifieke wensen en/of aandachtspunten van de klas.
Dit programma kunt u heel goed aan het begin van het schooljaar boeken. Maar ook wanneer het tijdens het schooljaar toch niet helemaal lekker loopt in de groep.
Kosten: 5,50 euro per leerling
Nieuwe school, nieuwe groepen, nieuwe klasgenoten.
Het bouwen aan een gezellige, vertrouwde groep kost tijd. De twee uur durende activiteit 'Los Zand' bij De Helderse Vallei kan dit proces een goede boost geven.
Tijdens het programma worden diverse spel-elementen ingezet. Binnen en buiten de comfortzone van de leerlingen ontdekken zij wat zij belangrijk vinden in de klas. Wat voelt goed en veilig? Wanneer kun je echt jezelf zijn?
Het eerste uur bestaat uit een serie spellen waarbij klassikaal uitdagingen voorgelegd worden. Samen moeten de leerlingen deze uitdagingen oplossen. Groepsrollen worden duidelijk. Als docent heeft u een observerende rol. Gericht op positiviteit geven we de leerlingen feedback op hun handelen.
In het tweede deel van het programma oefenen de leerlingen met enkele belangrijke knopen, voordat ze in twee groepen een vlot gaan bouwen van tonnen, palen en een beperkt voorraadje touwen. In recreatiegebied Mariendal wordt het vlot te water gelaten.
Momo de Mol maakt een comeback bij De Helderse Vallei in de veldwerkles ‘Mollentocht’.
Tijdens deze speurtocht ontdekken de leerlingen samen met Momo de Mol meer over het leven ondergronds. De leerlingen leren dat in de bodem niet alleen natuurlijke dingen te vinden zijn, zoals wortels van bomen en bodemdiertjes. Maar ook dat de mens allerlei materialen in de grond stopt, zoals kabels, leidingen en buizen. Natuurlijk bekijken de leerlingen ook welke aanpassingen een mol heeft om onder de grond te kunnen leven.
Deze veldwerkles vervangt de leskist bodem.nu.
Aan de hand van een opdrachtenboekje werken leerlingen in groepjes op de kinderboerderij van De Helderse Vallei. Ze leren de volgende theorie (her)kennen in de praktijk:
Wat is gedrag? Hoe kun je het observeren en wat leer je daar van? Aan de hand van een serie opdrachten observeren de leerlingen de dieren op de kinderboerderij. Eventueel kan een observatie van wilde dieren toegevoegd worden.
De leerlingen leren een ethogram en een protocol te maken, prikkels herkennen, aangeboren/instinctief gedrag te zien, aanpassingen (leervermogen) herkennen en weten ze hoe nieuw gedrag aangeleerd kan worden.
Op onze kinderboerderij wonen onze dieren in groepsverband, waardoor het sociale gedrag (spel/verzorging) zichtbaar is.
In overleg kan het opdrachtencircuit aangepast worden aan de specifieke vraag/behoefte van de docent.
In dit practicum worden leerlingen actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en dragen zij bij aan de Noord-Hollandse inventarisatie van kleine zoogdieren die gevonden kunnen worden in braakballen van uilen.
Lesopbouw:
1) Introductie en instructie a.h.v. een powerpoint
2) Braakbal pluisactiviteit en determinatie van vondsten
3) Controle van determinatie en opmaken van groepsresultaten
De geplozen gegevens worden doorgegeven aan de database van de zoogdiervereniging en geven ons een inkijkje in de soortenrijkdom en de natuurlijke waarden van het vanggebied van de uil.
Tijdens het practicum 'Microscopie' werken de leerlingen aan hun onderzoeksvaardigheden door het leren gebruiken van een microscoop.
Aan het einde van deze les kunnen leerlingen:
Aansluitend bij het thema 'ecologie' heeft De Helderse Vallei een ecologiepracticum ontworpen. De kennis uit het boek wordt in dit practicum vertaald naar de praktijk. De hands-on ervaringen bij de sloot laten de informatie nog beter beklijven.
In het practicum worden de volgende onderwerpen herhaald:
-Wat is ecologie
-Niveau's van ecologie
-Levensgemeenschap
-Biotische en Abiotische factoren
-Voedselrelaties (keten en web)
-Aanpassingen bij dieren (zuurstofopname onder water)
Desgewenst kan het practicum aangevuld worden met extra onderwerpen/thema's.
Misschien heb je ze wel eens gezien op het strand.
Kleine vogeltjes die op de rand van de vloedlijn hun eten zoeken. Aan deze vogels dankt dit programma haar naam.
Een ontdekkingstocht langs de vloedlijn waarbij leerlingen zelf een dag uit het leven van de kleine strandloper beleven.