Zoeken
Rode Biet
(Beta vulgaris, Ganzenvoetfamilie)
WIST JE DIT
De rode biet door de Romeinen naar west Europa is ‘gebracht’. Na de tijd van Napoleon werd suiker uit suikerriet gemaakt erg duur. Uit de biet heeft men toen de suikerbiet gekweekt. Als je rode bietjes hebt gegeten en de volgende ochtend rode plas en poep hebt, moet je niet meteen naar de dokter rennen: dat komt door de rode kleurstof Betanine. Die kleurstof gebruiken ze ook wel om bijvoorbeeld snoepjes een kleurtje te geven. Rode bietjes die je laat oogst of lang hebt bewaard moeten lang worden gekookt. Daarom liggen ze in de winkel vaak gekookt (in plastic) te koop. Ook de jonge blaadjes kun je eten, zelfs rauw. Omdat ze een mooi kleurtje hebben zitten deze blaadjes vaak in zakken gemengde sla.
IS FAMILIE VAN…
Snijbiet, Suikerbiet en voederbiet. En bijnamen zijn: bietjes, kroten.
HOE MAAK JE ZE KLAAR?
De rode biet wordt als groente gegeten, dit kan zowel rauw als gekookt. Om ze rauw te eten moet je ze heel jong oogsten.
Zorg dat je, als je bietjes klaar maakt, kleren aan hebt die vies mogen worden. De rode kleurstof is moeilijk uit je kleren te wassen. Je handen worden ook rood, maar dat is na een dag wel weg.
Bietjes moet je altijd eerst schillen, net als een aardappel. Anders dan bij een aardappel moet je bij een bietje ook de onderkant (waar de wortels uit groeien) afsnijden.