Zoeken


Sperzieboon

(Phaseolus vulgaris, Vlinderbloemenfamilie)

WIST JE DIT?
Oorspronkelijk komt de sperzieboon uit Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van “aspergieboontjes”. Deze boontjes kregen hun naam omdat ze vroeger net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden gegeten. De sperzieboon is een peulvrucht die in zijn geheel als groente gegeten wordt. De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon of slaboon genoemd. Je kunt testen of sperzieboontjes vers zijn door ze te buigen. Verse boontjes “knappen”. Als je ze kunt buigen zijn ze niet vers. Kleine boontjes kun je rauw eten, maar meestal worden ze gekookt.

HOE MAAK JE ‘M KLAAR?
Snijd van de sperzieboon het steeltje af. Het puntje hoeft niet, maar mag wel. Goed wassen. Doe je boontjes in een pan die ruim groot genoeg is, met een theelepel zout en een kopje water. Kook ze niet te lang! Verse boontjes van je eigen tuin hoeven niet langer dan tien minuten. Als ze nog een beetje knapperig zijn, zijn ze het lekkerste.

SRPEEKWOORD!
Honger maakt rauwe bonen zoet. Als je honger hebt, lust je alles.

Bijpassende recepten