Zoeken


Ui

(Allium cepa, Uienfamilie)

WIST JE DIT
Uit geschriften van 5000 v. Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in Egypte werd verbouwd. In decoraties en hiërogliefen van piramides komt de ui heel veel voor. Pyramidebouwers kregen uien als eten. Ze dachten dat je er sterk en gezond van werd.
Uien werden ook in graftombes gelegd voor in het volgende leven. Ze waren tegelijkertijd voedsel en medicijn tijdens de reis naar het hiernamaals.
Moet je huilen als je een ui moet snijden? Zet een skibril of duikbril op.

SUPERGEZOND
In ui zit vooral vitamine C. Ben je verkouden? Leg een doorgesneden ui op je nachtkastje. Je verkoudheid is niet meteen over, maar het help wel.

IS FAMILIE VAN…
Prei, bieslook, Chinese bieslook, sjalot, voetbalui en knoflook.

HOE MAAK JE ZE KLAAR?
Uien kun je rauw en gaar eten. Rauw is de smaak vrij sterk. Je gebruikt bijvoorbeeld heel fijn gesneden ui gemengd door de sla.
Sjalotten kun je oogsten als de bladeren nog groen zijn. Je eet ze dan als lenteui of bosui.
De bruine buitenkant haal je er voorzichtig met een scherp mesje af. Nu ga je waarschijnlijk al huilen! Laat de onderkant met de wortel nog even zitten. Zet hem op zijn onderkant en snijdt van boven naar beneden een paar keer door, maar niet helemaal! Draai de ui dan een stukje, en snijdt nog een paar keer. Nu snij je de ui van boven naar beneden helemaal door zodat je twee helften hebt.
Leg zo’n helft plat, en snijd de ui in kleine stukjes.

Bijpassende recepten