Zoeken


Wortel

(Daucus carota, Schermbloemenfamilie)

WIST JE DIT
De wortel zie je in Nederland gewoon in het wild, op zandgrond (bijvoorbeeld in de duinen). Pas 300 jaar geleden werd de oranje wortel gekweekt; de wilde planten hebben een witte wortel. Soms vind je tussen je oogst een witte wortel. Die smaakt hetzelfde als de oranje.
Een andere naam is Peen. Er zijn veel soorten wortel. In Oost-Europa zijn de wortelen vaak paars van kleur.

ZIEKTES
De wortelen op je tuin hebben soms last van ziekten. De schooltuinmeester of juf heeft misschien wel iets verteld over de wortelvlieg, maar er zijn ook andere bedreigers, zoals een heel klein wormpje met de naam “bedrieglijk maiswortel-knobbelaaltje”. Vertel dat maar eens aan je ouders!

SUPERGEZOND
In wortelen zit caroteen. Daar kunnen we zelf in ons lichaam vitamine A van maken. Caroteen is geel van kleur. In sommige vruchtensappen en margarine zit caroteen.

HOE MAAK JE ZE KLAAR?
Zomerwortels gekookt en rauw eten. Je kunt ze schillen, maar het is makkelijker om ze onder een kraan die zachtjes open staat met een pannenspons schoon te boenen. Haal de kant met het worteltje er af zodat je geen groen meer ziet, en aan de andere kant het puntje. Was ze nog een keer, doe ze in een pan die ruim groot genoeg is. Doe er een theelepel zout bij en een kopje water. Kook ze niet te lang; ze moeten nog een beetje knapperig zijn en niet helemaal slap. Worteltjes die je zelf hebt geoogst, zijn in tien of 15 minuten gaar.