Zoeken


Aardappel

(Solanum tuberosum, Nachtschadefamilie)

WIST JE DIT
Van oorsprong komt de aardappel uit Zuid-Amerika.
Pas in 1650 is de aardappel in Europa volksvoedsel geworden. Toen at bijna iedereen elke dag aardappelen.

ZIEKTES
De aardappelplant kan ook ziek worden. Die ziekte heet phytophtera (zeg: fie-tof-teera). Door deze ziekte is er zelfs een hongersnood geweest en zijn veel mensen dood gegaan omdat er te weinig voedsel was.

SUPERGEZOND
Aardappelen zijn gezond. Er zitten koolhydraten, zetmeel, eiwitten vooral vitamine C en B1 in. De aardappel is geen zaadje maar een knol. De knollen groeien aan de wortels van de aardappelplant.

IS FAMILIE VAN…
Tomaat, paprika en de tabaksplant zijn familie van de aardappel. Een bijnaam is: pieper.

HOE MAAK JE ZE KLAAR?
Je kunt aardappelen niet rauw eten. Je moet ze eerst schillen, pitten en wassen. Pitten wil zeggen dat je de kleine, zwarte en bruine plekjes (kiempjes) eraf snijdt. Je kunt ze koken, bakken, frituren of stomen om ze gaar te krijgen. Van aardappelen die vroeg geoogst en biologisch gekweekt zijn, kun je ook de schil eten. Vroeg geoogst wil zeggen: voor de maand juli. Vlak onder de schil zitten de meeste vitamines. Als aardappelen groen zijn, hebben ze teveel in het licht gelegen. Kleine groene plekjes moet je eraf snijden.De groene plekjes zijn een beetje giftig. Als je teveel groene aardappelen eet kun je er ziek van worden.