Zoeken
Rucolastamppot
(40 minuten)
Schil 1 kgaardappels en snijd ze in kleine stukken.
Spoel de aardappelen af met water
Breng in een pan een laag van 4 cmwater met een halve theelepel zout aan de kook.
Doe de aardappelen in de pan met kokend water (Pas, niet spetteren met het kokend water.)
Breng ze weer aan de kook en kook ze met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.
Verwarm 150 ml melk in het steelpannetje tot de eerste kleine belletjes aan de rand ontstaan. De melk mag niet verder gaan koken.
Giet de aardappelen af met de vergiet en stamp ze fijn met de aardappelstamper.
Voeg al roerend met een houten lepel zo veel melk toe dat het een fijne, smeuïge puree wordt. Voeg 25 gboter toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerend op laag vuur tot de boter is gesmolten. Drie of vier minuten is lang genoeg.
Wel goed blijven roeren.
Knijp met de knoflookpers de tenen fijn. Doe dit meteen boven de pan
Breng de puree op smaak met nootmuskaat en zout en peper.
Rucola van eigen tuin moet je eerst goed wassen en met de vergiet laten uitlekken.
(Je kunt ook de gewassen in het midden van een schone theedoek leggen. Daarna pak je de punten van de doek bij elkaar. Loop naar buiten en slinger de doek heel snel rond. Zo wordt de rucola ook droog. Pas op er geen theedoek punt losschiet. Want dan ben je je rucola kwijt.)
Meng alle rucola in gedeelten (steeds een handje vol) door de puree en warm de stamppot nog heel even door. Verbrokkel 250 goude kaas. Meng de helft van de kaas door de stamppot.
De andere helft strooi je over de stamppot als die op de borden ligt.
Ingrediënten
1 kg aardappelen
150 ml melk
3 tenen knoflook
25 gram boter
nootmuskaat
150 gram rucola
250 g ram oude kaas
zout
Keukenspullen
grote pan (4 liter)
pannenlappen
steelpannetje
vergiet
aardappelstamper
houten lepel
knoflookpers
theedoek